Regimul taliban obligă femeile din Afganistan să se acopere din cap până în picioare, în public

Regimul taliban obligă femeile din Afganistan să se acopere din cap până în picioare, în public

Conducătorii talibani din Afganistan au ordonat tuturor femeilor afgane să poarte îmbrăcăminte din cap până în picioare în public, într-o întoarcere bruscă la o aplicare mai strictă a regulilor islamice, notează Euronews.

Ministerul Viciului și Virtuții al talibanilor a declarat sâmbătă că numai ochii femeilor ar trebui să fie vizibili în public și că utilizarea burqăi din cap până în picioare este cea mai bună modalitate de a asigura conformitatea.

„Femeile care nu poartă hijab în primul rând ar trebui identificate, iar tutorii lor ar trebui sfătuiți, iar femeile înseși ar trebui pedepsite”, a spus oficialul ministerului Shir Mohammad.

„În al doilea rând, tutorii lor ar trebui să fie aduși la departamentul relevant pentru o explicație. În al treilea rând, tutorii lor ar trebui să fie închiși pentru trei zile. În al patrulea rând, tutorii lor ar trebui judecați și pedepsiți în consecință.”

Măsura s-ar aplica femeilor care nu sunt „foarte bătrâne” sau „foarte tinere”.

Decretul a adăugat că, dacă femeile nu au nicio treabă importantă afară, este mai bine să stea acasă.

Heather Barr de la Human Rights Watch, care studiază situația din Afganistan, a îndemnat comunitatea internațională să exercite presiuni coordonate asupra talibanilor.

„A întârziat foarte mult un răspuns serios și strategic la escaladarea atacului talibanilor asupra drepturilor femeilor”, a scris ea pe Twitter.

Talibanii au fost înlăturați în 2001 de o coaliție condusă de SUA pentru adăpostirea liderului Al-Qaida Osama bin Laden și au revenit la putere după plecarea haotică a armatei americane de anul trecut.

Libertatea