Republicana Sarah Palin a pierdut un scrutin-test în Alaska și a ratat întoarcerea în politică, în ciuda susținerii lui Trump

Republicana Sarah Palin a pierdut un scrutin-test în Alaska și a ratat întoarcerea în politică, în ciuda susținerii lui Trump

Alegerile pentru un mandat de doar două luni în Camera Reprezentanților au fost câștigate miercuri de o democrată. Palin se va afla din nou pe buletinul de vot însă, la scrutinul din 8 noiembrie, scrie BBC.

Fosta guvernatoare a statului Alaska, republicana Sarah Palin, o candidată susținută de Donald Trump, a pierdut miercuri un scrutin pentru un mandat în Camera Reprezentanților, în fața democratei Mary Peltola.

Prin candidatura la alegerile organizate pentru înlocuirea unui congresman republican care a murit în martie, Palin spera să se întoarcă în politică, după o lungă pauză. A pierdut însă cursa, cu o diferență de trei puncte procentuale, în statul pe care Trump îl câștigase la prezidențialele din 2020 cu o diferență de 10 puncte.

Câștigătoarea, Mary Peltola este prima democrată din Alaska aleasă în Congres din 2008 încoace și totodată prima politiciană de origine indigenă care ocupă această funcție. În timpul campaniei, ea a militat pentru accesul la avort – o chestiune vitală după decizia Curții Supreme, pentru măsuri urgente în domeniul schimbărilor climatice și pentru protejarea populației de somon, importantă pentru economia statului.

Pentru Palin, aceasta este o înfrângere de etapă. Candidata republicană se va afla din nou pe buletinul de vot la alegerile de la mijlocul mandatului din SUA, care vor avea loc la 8 noiembrie, când toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor și o trime din cele ale Santului vor fi repuse în joc.

„Deși suntem dezamăgiți de acest rezultat, locuitorii din Alaska știu că sunt ultima care se va retrage (din luptă)”, a asigurat ea.

Sarah Palin a jucat un rol cheie în virajul populist al Partidului Republican în ultimii zece ani, viraj menit să ia voturile electoratului popular alb al democraţilor.

Palin, acum în vârstă de 58 de ani, a devenit celebră în 2008, când a fost aleasă de candidatul republican la preşedinţie, John McCain, drept candidată la postul de vicepreşedinte. În acel moment, ea ajunsese la jumătatea mandatului de guvernatoare a Alaskăi, post pe care l-a părăsit puțin mai târziu.

Nu este clar care au fost argumentele înfrângerii lui Palin, scrie BBC. Brandul ei, care presupune un conservatorism combativ și o poziție anti-sistem, i-a determinat pe mulți comentatori și alegători să o considere un soi de precursoare politică a lui Trump.

Fostul președinte a susținut-o de altfel, în acest scrutin, inclusiv printr-o prezență personală la un eveniment din Alska, din luna iulie.

Dar unii alegători au pus la îndoială angajamentul lui Palin față de stat, citând demisia ei din funcția de guvernator în 2009.

Candidatura pentru un mandat în Camera Reprezentanților este prima tentativă a lui Palin de a se întoarce în politică, după eșecul din 2008.

În acest timp, ea a continuat să apară în emisiuni de tip reality show și a deschis un proces pentru calomnie împotriva cotidianului New York Times, proces pe care l-a pierdut la începutul acestui an.

Libertatea