Restaurantul Noma din Copenhaga, desemnat cel mai bun din lume pentru a cincea oară

Restaurantul Noma din Copenhaga, desemnat cel mai bun din lume pentru a cincea oară

Primele două locuri în clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume au fost ocupate în acest an de două restaurante daneze, Noma și Geranium. Pentru Noma este a cincea oară când primește acest titlu, obținând aceeași distincție și în 2014, 2012, 2011 și 2010, relatează Euronews.

În acest an, restaurantul condus de chef René Redzepi a fost apreciat pentru meniul său inovator și utilizarea ingredientelor furajere.

„Nicio vizită la Noma nu este la fel, cu René Redzepi și echipa căutând în permanență ingrediente neașteptate și transformându-le în farfurii frumoase. Principalele atracții din sezoanele trecute includeau șaorma vegetariană din țelină, un preparat din picioare de rață, creier și inimă, servit cu gheare, pene și cioc și carne dulce de crab servită pe o pâine tăiată în formă de crab”, au precizat reprezentanții World’s 50 Best (topul celor mai bune 50 de restaurante din lume – n.r.).

La începutul acestui an, Noma a primit trei stele Michelin.

După ce restaurantul său a fost desemnat cel mai bun din lume, René Redzepi a declarat că ultimele 18 luni au fost o provocare pentru el și echipa sa în contextul pandemiei de coronavirus. El a adăugat că ceremonia de decernare a premiilor a fost primul eveniment la care a luat parte alături de un grup mai mare de persoane.

Chef René Redzepi | Foto: EPA

„Lumea își dă seama încet cum să trăim cu acest virus și poate faptul că suntem împreună este de bun augur pentru viitor!”, a spus chef-ul.

„Consider că Noma este un puzzle uriaș și fiecare persoană implicată, indiferent dacă a fost intern sau altceva, este o mică piesă din puzzle. Fără toată lumea, nu este complet. (…) În aceste vremuri de pandemie am avut urcușuri și coborâșuri uriașe, mai ales coborâșuri, și pot spune sincer că ceea ce m-a ținut a fost să știu că… am această familie extinsă de oameni în care am încredere”, a mai spus René Redzepi.

Lista anuală a celor mai bune restaurante din lume este creată din voturile The World’s 50 Best Restaurants Academy, un grup format din peste 1.000 de specialiști, printre care se numără scriitori și critici culinari, bucătari, restauratori și experți culinari internaționali, cu un echilibru de gen de 50/50.

Primele 10 restaurante din topul celor mai bune din lume:

Noma – Copenhaga, DanemarcaGeranium – Copenhaga, DanemarcaAsador Etxebarri – Atxondo, SpaniaCentral – Lima, PeruDisfrutar – Barcelona, SpaniaFrantzen – Stockholm, SuediaMaido – Lima, PeruOdette – SignaporePujol – Mexico City, MexicThe Chairman – Hong Kong, China

Libertatea