Reuters: Putin va trimite un avertisment de „apocalipsă” nucleară pe 9 mai

Reuters: Putin va trimite un avertisment de „apocalipsă” nucleară pe 9 mai

Președintele rus Vladimir Putin va transmite Occidentului un avertisment „de apocalipsă” atunci când va conduce festivitățile din 9 mai, care marchează cea de-a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Luni, de „Ziua Victoriei” în Rusia, liderul de la Kremlin este așteptat să țină un discurs în Piața Roșie din Moscova, în fața unei parade de trupe, tancuri, rachete și rachete balistice intercontinentale.

Ministerul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că avioane de luptă supersonice și bombardiere strategice Tu-160 vor efectua un zbor deasupra Catedralei Sfântul Vasile. Pentru prima dată din 2010, avionul „de apocalipsă” Ilyushin Il-80, care poate transporta conducerea Rusiei în cazul unui conflict nuclear, se va alătura zborului.

În cazul unui război nuclear, avionul „de apocalipsă” ar deveni centrul de comandă itinerant al președintelui rus. Acesta este plin de tehnologie, dar detaliile specifice sunt secrete de stat rusești.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul său din Ucraina cu lupta Uniunii Sovietice împotriva naziștilor, prezentând invazia Rusiei ca pe o bătălie pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de persecuția naziștilor. Ucraina și Occidentul resping aceste afirmații, catalogându-le drept absurde, și spun că liderul rus duce un război de agresiune neprovocat.

Înainte de 9 mai, oficialii occidentali au speculat că Putin ar putea folosi Parada Victoriei pentru a anunța o intensificare a acțiunilor militare, poate chiar o declarație de război.

Kremlinul a respins aceste afirmații, calificându-le drept „prostii”. Kremlinul nu a precizat ce ar putea spune Putin în discursul său de luni, care va fi rostit de la tribuna din Piața Roșie, în fața Mausoleului lui Vladimir Lenin.

Anul trecut, Putin a atacat excepționalismul occidental și „creșterea neonazismului și a rusofobiei” – tendințe la care a revenit din nou și din nou atunci când a abordat problema Ucrainei.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea