Robert Sarver, patronul clubului Phoenix Suns, amendat de NBA cu 10 milioane de dolari și suspendat timp de un an. De ce a fost acuzat

Robert Sarver, patronul clubului Phoenix Suns, amendat de NBA cu 10 milioane de dolari și suspendat timp de un an. De ce a fost acuzat

NBA a aplicat marți amendă maximă de 10 milioane de dolari și o suspendare de un an împotriva lui Robert Sarver, 60 de ani, proprietarului clubului Phoenix Suns, după ce o investigație a forului care conduce baschetul profesionist nord-american a constatat că a folosit un limbaj rasist și a promovat un mediu de lucru ostil, relatează Forbes.

Conducerea NBA, care a luat decizia după 320 de interviuri și examinarea a 80.000 de e-mailuri, mesaje text și videoclipuri, a informat că Sarver a fost găsit vinovat de rasism, pentru că ar fi jignit persoanele de culoare, ar fi folosit un limbaj denigrator față de femei și și-ar fi hărțuit angajații

Lui Sarver, anchetat din noiembrie anul trecut, după ce ESPN a prezentat abuzurile sale, i-a fost interzis să se ocupe de echipele pe care le patronează, Phoenix Suns și Phoenix Mercury, formație ce evoluează în WNBA, campionatul nord-american de baschet feminin. 

„Port întreaga responsabilitate pentru ce am făcut. Îmi pare rău că am provocat atâta durere în jurul meu. Aceste greșeli comportamentale nu sunt în concordanță cu filosofia mea personală și cu valorile mele. Momentul e o oportunitate să îmi deminstrez capacitatea de a învăța din greșeli. Eu și echipa mea continuăm să construim un mediu în care fiecare angajat să se simtă confortabil și prețuit”, a declarat Saver.

Phienix Suns valorează 1,8 miliarde de dolari, a 18-a cea mai valoroasă franciză din NBA. Sarver a cumpărat franciza în 2004 cuu 401 milioane de dolari.

Cazul Sarver aduce aminte de un caz din 2014, când patronul formației Los Angeles Clippers, Donald Sterling, a fost interzis pe viață la meciurile de baschet din Canada și SUA, ca urmare a comentariilor rasiste făcute de acesta. El fost amendat cu 2,5 milioane de dolari și a vândut în cele din urmă franciza californiană.

Foto: Profimedia

Libertatea