România, pusă de Cehia pe lista roșie. Ce restricții sunt prevăzute pentru turiștii români

România, pusă de Cehia pe lista roșie. Ce restricții sunt prevăzute pentru turiștii români

Cehia a înăsprit regulile de călătorie pentru cetățenii care vin din nouă state și teritorii europene confruntate cu o creștere a numărului de infectări cu coronavirus, între care și România. Începând de luni, 22 noiembrie, țara noastră se află pe lista roșie, cea a statelor cu risc epidemiologic ridicat, relatează Prague Morning.

Ținând cont de datele de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDEC), Ministerul Sănătății din Cehia a inclus Germania, Danemarca, Liechtenstein, Islanda și Andorra în categoria roșu închis.

În același timp, România, Insulele Canare și Madeira trec în categoria roșie, iar Spania, în cea portocalie.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala COVID-19 în ultimele 180 de zile, care ajung în Cehia venind din destinații din zona roșu închis, trebuie nu doar să completeze un formular înainte de sosire, ci și să facă un test antigen sau PCR în cazul în care se vor deplasa cu mijloacele de transport în comun. Testul nu este necesar pentru cei care călătoresc cu automobilele personale.

Totodată, indiferent de tipul de transport, călătorii care vin din zone aflate în categoria roșu închis trebuie să facă un test PCR între între a cincea și a 14-a zi de la sosire, timp în care trebuie să rămână în izolare.

Pe lângă statele nou intrate în această categorie, aici mai figurează și Belgia, Bulgaria, Danemarca, Croația, Letonia, Ungaria, Olanda, Irlanda, Austria, Grecia, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Aceleași reguli se aplică și persoanelor care vin din țări sau teritorii aflate în categoria roșie, cum sunt România, Insulele Canare sau Madeira și unde mai sunt incluse Finlanda, Cipru, Luxemburg, Norvegia, Polonia, San Marino, Suedia, Elveția și Insulele Baleare.

Noi restricții pentru persoanele nevaccinate

Un nou set de restricții a intrat în vigoare, luni, în Cehia, cele mai multe vizând persoanele nevaccinate. Acestea nu mai au acces la evenimente publice, în restaurante, baruri, saloane de înfrumusețare, muzee sau hoteluri pe baza unui test negativ.

Măsurile au fost stabilite ca parte a efortului de a crește rata de vaccinare a țării care a ajuns la puțin peste 58%, una dintre cele mai scăzute din UE, notează Prague Morning.

Cehia înregistrează în ultima perioadă o creștere semnificativă a cazuriilor de COVID, rata de infectare depășind pentru prima dată 1.000 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile, potrivit datelor anunțate luni de Ministerul Sănătății.

Foto: EPA

Libertatea