România renunţă la vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca

România renunţă la vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunțat, marți, că a propus Ministerului Sănătății renunțarea la vaccinarea cu serul produs de compania AstraZeneca începând din prima lună a anului viitor. Peste 850.000 de persoane au fost vaccinate cu acest vaccin de la începutul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a precizat că propunerea privind renunțarea la vaccinul AstraZeneca a fost trimisă Ministerului Sănătății.

„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în conferinţa săptămânală, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, s-a ţinut cont şi de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze, iar procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare. „Din punct de vedere al cost eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

În prezent, la nivel naţional nu sunt doze disponibile de la compania AstraZeneca, România urmând a recepţiona o tranşă cu care să finalizeze schema de vaccinare a celor care au făcut o primă doză, a menţionat medicul.

Potrivit raportărilor CNCAV, în foarte multe zile nu s-a vaccinat nicio persoană cu serul AstraZeneca. Până acum, 852.031 persoane au fost vaccinate cu acest ser de la debutul campaniei de vaccinare.

Libertatea