România, sub ape. Doi oameni au murit, sute de case au fost evacuate. Avertismentul IGSU

România, sub ape. Doi oameni au murit, sute de case au fost evacuate. Avertismentul IGSU

Inundațiile au făcut ravagii în zeci de localități din țară, iar în județul Alba pompierii intervin la foc continuu. Două persoane au murit, iar sute de case au fost evacuate. IGSU a transmis un mesaj pentru localnicii din zonele afectate, în care îi avertizează că „apa are o putere care nu trebuie subestimată”.

Potrivit informațiilor IGSU, sunt afectate de inundații 34 localități din 14 județe: Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu și Timiș. În Alba, pompierii au intervenit și marți noaptea.

În Brașov, locuitorii de la Plaiul Foii au fost anunţaţi, marți, prin mesaj Ro-Alert că râul Bârsa, care trece prin zonă, a ieşit din matcă. În urma viiturii locuitorii din zonă au fost sfătuiţi să se pregătească pentru evacuare.

„Viitură în urma revărsării râului Bârsa, zona Plaiul Foii. Pregătiți-vă pentru evacuare. Urmați instrucțiuniile autoritățiilor. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU și IGSU pentru mai multe informații și actualizări despre acest eveniment. ISU Braşov”, se arată în mesajul transmis de pompieri, potrivit Brașov.Net.

Și pompierii din Prahova au participat, marți seara, la o operațiune dificilă de salvare a unui copil în vârstă de 10 ani care a căzut în fostul baraj din localitatea Poienarii Burchii.

Intervenția salvatorilor a fost dificilă din cauza debitului foarte mare al apei.

România, sub ape. Doi oameni au murit, sute de case au fost evacuate. Avertismentul IGSU
foto: Observatorul Prahovean

60 de turiști printre care și mai mulți copii care se aflau în vacanţă într-o zonă din localitatea Lereşti, judeţul Argeş au fost evacuaţi, marţi, după ce drumul care duce către zona în care amplasaseră corturi şi rulote a fost afectat de o viitură.

Turiştii au fost duşi la o cabană şi la un alt spaţiu de cazare dintr-un târg, potrivit Știri de Argeș.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis, marţi seară, un avertisment după un nou episod de viituri.

„Apa are o putere care nu trebuie subestimată! În ultimele zile, mai multe județe din țară au fost afectate de viituri… oameni care au pierdut agoniseala de-o viață, drumuri înghițite de nămol, zeci de persoane evacuate!”, se arată în mesajul autorităților.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a anunțat marți seara bilanțul victimelor în urma inundațiilor.

„Sunt evacuate 81 de persoane în localitatea Roșia Montană din Alba și din localitatea Breaza, Prahova. Din păcate am avut şi 2 decese, în Satu Mare şi în Iaşi La momentul acesta sunt intervenții în desfășurare în mai multe localități din județele Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Neamț”, a anunțat Lucian Bode în conferința de ieri.

Libertatea