Romprest anunță ca va putea ridica gunoiul din Sectorului 1, după cinci zile de blocaj

Romprest anunță ca va putea ridica gunoiul din Sectorului 1, după cinci zile de blocaj

Compania de salubritate Romprest a anunțat sâmbătă seară că va putea relua activitatea de ridicare a deșeurilor din Sectorul 1 după ce a ajuns la o înțelegere cu trei firme pentru permite accesul în stațiile de sortare, potrivit unui comunicat de presă. Ridicarea gunoaielor din Sectorul 1 a fost oprită pe 1 iunie în urma unui conflict între Romprest și Primăria Sectorului 1.

„Având în vedere apelul nostru, transmis către toate autoritățile, în sensul găsirii unei soluții pentru rezolvarea situației de blocaj create la nivelul Sectorului 1 și întelegând importanța asigurării continuității serviciului public de salubritate, partenerii nostri contractuali, 3R Green SRL, Rom Waste Solution SA si Iridex Group SRL, ne-au comunicat astăzi, 5 iunie 2021, la ora 20.00, ca vor permite accesul în stația de sortare, în limita capacităților lor, al autospecialelor încărcate cu deșeurile colectate din sectorul 1, urmând ca diferendul financiar să își găsească o rezolvare amiabilă, instițutională, în cursul săptămânii viitoare”, a transmis compania Romprest către presă.

Operatul arată că va începe imediat colectarea gunoaielor care stau pe străzile din Sectorul 1 de cinci zile, fapt ce afectează sute de mii de bucureșteni.

„Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la stația de sortare, să intre în program de colectare a deșeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, data la care accesul la statiile de sortare agreate a fost interzis. Astfel, prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizați, aceasta situatie de blocaj a fost dezamorsată”, a transmis compania.

Ea face apel către administrația locală de la Sectorul 1 pentru a ajunge la un acord pentru plata datoriilor astfel încât activitatea de salubrizare a sectorului să poată continua.

„Așteptăm ca autoritățile abilitate să își asume responsabilitățile care le revin și să asigure funcționarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanțarea și asigurarea unui cadru contractual și legal predictibil, pentru a menține starea salubră și implicit sănătatea populației. Facem un apel la înțelegere și colaborare, atât către populație cât și către Poliția locală, în sensul de a spijini operatorul delegat în demersul său de a reintra în regim normal de colectare”, a transmis Romprest.

Firma de salubritate Romprest a anunțat marți, 1 iunie, că gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei nu vor mai fi ridicate pentru că nu s-au plătit „serviciile prestate”. În replică, primarul Clotilde Armand a spus că „dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi din Sectorul 1 nu este ridicat, voi rezilia contractul”.

Într-o emisiune la Digi24, Sorin Velicu, reprezentant Romprest, a acuzat primăria că nu mai plătește facturi din iulie 2020, iar din acest motiv compania nu poate plăti operatorii de sortare și tratare pentru a putea depozita gunoaiele.

În replică, primarul Clotilde Armand susține că toate facturile sunt plătite, iar operatorul de salubritate face „un șantaj” prin acțiunile din ultimele zile.

Conflict de durată

Nu este pentru prima oară când gunoaiele nu sunt ridicate din sectorul 1. Același lucru s-a întâmplat și la finalul lunii noiembrie 2020. Atunci, timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat depozitele necontrolate de deșeuri din sectorul 1, din cauză că primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane de lei. Primarul Clotilde Armand a declarat atunci că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește.

După aproape o lună de la momentul din care gunoaiele din sectorul 1 al Capitalei nu au mai fost ridicate, firma de salubritate Romprest a anunțat că din 17 decembrie a început o acțiune de colectare a depozitelor de deşeuri de pe domeniul public.

Pe 1 iunie anul acesta, Romprest a anunțat că operatorii stațiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul sectorului 1.

Libertatea