Rusia a impus sancțiuni asupra WIEE România, al doilea importator de gaze rusești în țara noastră

Rusia a impus sancțiuni asupra WIEE România, al doilea importator de gaze rusești în țara noastră

WIEE România, al doilea importator de gaze în România, se află pe lista celor 31 de companii asupra cărora Rusia le-a impus sancțiuni ca măsuri de retorsiune, scrie Profit.ro. Compania este deținută indirect de către Gazprom printr-o subsidiară din Elveția.

Conform legislației din Rusia, persoanele juridice și fizice din această țară nu vor putea încheia tranzacții cu entitățile sancționate și nici să își îndeplinească obligațiile.

Acest lucru ar putea duce la întreruperea livrărilor de gaze.

Nu este clar în acest moment impactul exact al sancțiunilor asupra României. Contactați de Libertatea, reprezentanții companiei nu au dorit să facă niciun comentariu.

WIEE România este al doilea importator de gaze rusești în România, după Imex Oil, companie deținută de oligarhul rus Vitali Matchitski. Acesta deține grupul Vimetco, proprietarul Alro.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, WIEE România a avut în 2021 o cifră de afaceri de 945 de milioane de lei și un profit net de 46,1 milioane de lei. Compania avea la finalul anului trecut 7 angajați.

Subsidiarele Gazprom, principalele lovite

Lista entităților sancționate include companii din Europa, Statele Unite și Singapore, majoritate fiind subsidiare Gazprom.

Între acestea se află Gazprom Germania, Gazprom Marketing & Trading Singapore Pte, WIEE Bulgaria, Wingas, dar și EuRoPol GAZ, proprietarul părții poloneze a conductei Yamal.

Germania a preluat administrarea subsidiarei locale a Gazprom după declanșarea războiului din Ucraina din cauza importanței acesteia.

Libertatea