Rusia a trimis o navă de salvare veche de 110 ani la locul unde s-a scufundat crucișătorul Moskva, în Marea Neagră

Rusia a trimis o navă de salvare veche de 110 ani la locul unde s-a scufundat crucișătorul Moskva, în Marea Neagră

Pentru a investiga scufundarea crucișătorului Moskva, Rusia a trimis o navă de salvare construită în urmă cu 110 ani. Kommuna este numele navei construită în 1912 și lansată la apă în 1913, scrie Covert Shores, site-ul jurnalistului H.I. Sutton, specializat în tehnici de luptă navale din întreaga lume, citat de Ukrinform.

„Rusia angajează o navă veche de 110 ani pentru a investiga scufundarea crucișătorului Moskva, din clasa Slava, cea mai mare navă de luptă pierdută de ruși în ultimii zeci de ani.”, scrie sursa citată.

Dar până acum, analiza imaginilor din satelit open source a arătat că nu se desfășoară vreo operațiune de salvare în zona în care s-a scufundat Moskva. Zona este adesea acoperită de nori, iar în zilele senine nu s-au văzut nave rusești care să păzească epava.

Acum, nava de salvare de epocă Kommuna a fost vizibilă în acel perimetru. Imaginile din satelit arată că nava a fost trimisă în locul unde crucișătorul s-a scufundat.

Una dintre cele mai interesante nave ale Marinei Ruse, Kommuna, are o formă neobișnuită, de catamaran, care permite transportarea submarinelor mici între carene. Inițial, a fost destinată să ridice submarinele afectate.

În ultima vreme, ea a fost folosită în general pentru a transporta mici submarine de salvare, chiar dacă este aproape sigur una dintre cele mai vechi nave de război active ale oricărei puteri marine.

Kommuna, la Sevastopol, în februarie 2022. Foto: Covrt Shores

Părți mari de epave pot fi, de asemenea, ridicate, deși Moskva este probabil mult prea mare. Dar elemente precum tuburile de rachetă ar putea fi salvate în acest fel.

Este posibil ca nava să transporte un submersibil de scufundări la mari adâncimi, AS-28, un proiect 1855 Priz DSRV (vehicul de salvare la adâncime). Acest submersibil de 55 de tone se poate scufunda la adâncimi de 1.000 de metri, cu mult peste adâncimea la care e scufundată Moskva.

Armata ucraineană a atacat crucișătorul rus Moskva cu sistemul de rachete antinavă „Neptun”, provocându-i pagube grave. Pe 14 aprilie, Comandamentul Operațional Sud a raportat că alte unități ale grupului de nave încercau să ajute Moskova, dar o furtună și o explozie puternică de muniție au răsturnat crucișătorul și acesta a început să se scufunde. În seara aceleiași zile, Rusia a confirmat oficial că nava amiral a Flotei Mării Negre s-a scufundat și a anunțat evacuarea echipajului către alte nave.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea