Rusia anunță că a testat cu succes o rachetă hipersonică „fără egal în lume”

Rusia anunță că a testat cu succes o rachetă hipersonică „fără egal în lume”

Rusia a declarat luni că a lansat cu succes din Marea Albă o rachetă de croazieră Tsirkon (Zircon), o armă pe care președintele Vladimir Putin a descris-o ca parte a unei noi generații de sisteme de rachete „fără egal în lume”, relatează Reuters.

Ministerul Apărării a anunțat într-un comunicat de presă că racheta a fost lansată de pe nava de război Amiralul Gorshkov, situată în Marea Albă, și a călătorit cu aproximativ de șapte ori viteza sunetului înainte de a atinge o țintă terestră de pe coasta Mării Barents.aflată la mai mult de 350 km distanță.

„Caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei Tsirkon au fost confirmate în timpul testelor”, a transmis ministerul.

#Breaking Russian Navy today successfully test-fired the Zircon Hypersonic cruise missile from the Admiral Gorshkov frigate. Russian MoD -„The Zircon missile successfully hit a target at a range of over 350 kms (217 miles).The flight speed reached nearly Mach 7” 7 Mach!! ? pic.twitter.com/DuGrZ1jD7f

— Manoj Rawat ?? (@SeaSkipper) July 19, 2021

Unii experți occidentali au pus la îndoială cât de avansată este noua generație de arme din Rusia, recunoscând în același timp că prin combinația de viteză, manevrabilitate și altitudine a rachetelor hipersonice, ele devin greu de urmărit și de interceptat.

Rusia intenționează să înarmeze cu sistemul de rachete Tsirkon submarinele și navele sale de suprafață.

Putin a anunțat o serie de noi arme hipersonice în 2018 într-unul dintre cele mai belicoase discursuri din ultimii ani, spunând că ar putea atinge aproape orice punct din lume și s-ar putea sustrage unui scut antirachetă construit de SUA.

În 2019, președintele rus a amenințat că va deplasa rachete hipersonice pe nave și submarine care ar putea să se ascundă în afara apelor teritoriale ale SUA dacă americanii vor muta arme nucleare cu rază medie de acțiune în Europa.

Washington nu a desfășurat astfel de rachete în Europa, dar Moscova este îngrijorată că ar putea.

Libertatea