Rusia invită talibanii la Moscova pentru o reuniune internațională privind Afganistan

Rusia invită talibanii la Moscova pentru o reuniune internațională privind Afganistan

Emisarul Kremlinului în Afganistan, Zamir Kabulov, a anunțat joi că îi va invita pe liderii talibani la o conferință internațională dedicată situației din Afganistan, care va avea loc pe 20 octombrie, potrivit agențiilor de presă ruse citate de AFP și news.ro.

Diplomatul nu a precizat și numele liderilor talibanilor care vor fi invitați pentru a participa la reuniunea de la Moscova. Rusia consideră mişcarea talibană drept o mişcare teroristă, însă dialogheză cu ea de ani de zile.

Rusia se interesează îndeaproape de situaţia din Afganistan, pe care forţele sovietice l-au ocupat timp de zece ani şi din care s-au retras în 1989, în urma unui război sângeros.

Kremlinul s-a arătat conciliant cupă ce talibanii au cucerit puterea, din cauza promisiunii acestora de a nu lăsa organizaţii „teroriste” să se stabilească pe teritoriul afgan, de a nu-şi ataca vecinii, mai ales ţări din Asia Centrală aliate Moscovei, şi de a opri traficul cu heronă şi opiu.

Rusia a efectuat, însă, în vară, manevre militare comune cu forţe ale aliaţilor săi din Asia Centrală, îngrijoraţi de o destabilizare la frontierele lor.

Zamir Kabulov a mai anunţat că Moscova nu se grăbeşte să analizeze problema unei ridicări a sancţiunilor ONU impuse talibanilor.

China, Iranul, Pakistanul şi India au fost de asemenea invitate la reuniunea internațională a căror agendă şi nivel de reprezentare nu au fost prezentate. Cele patru state alcătuiesc împreună cu Rusia „formatul moscovit privind Afganistanul”.

Această conferinţă internaţională, progamată pe 12 octombrie, urmează să aibă loc după un summit extraordinar G20 consacrat situaţiei umanitare critice din Afganistan.

Zamir Kabulov a anunţat joi că Rusia analizează modalităţi concrete de a trimite un ajutor umanitar în Afganistan şi că „material” este pe cale să fie adunat în vederea expedierii.

Talibanii au preluat puterea pe 15 august în Afganistan, pe fondul retragerii trupelor occidentale care au terminat la finalul lui august o intervenție de 20 de ani care a debutat exact cu înlăturarea talibanilor acuzați că găzduiesc mișcarea teroristă Al Qaeda.

Libertatea