Rușii au ucis doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie și îi torturează pe alții, acuză șeful Energoatom

Rușii au ucis doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie și îi torturează pe alții, acuză șeful Energoatom

Forțele ruse care controlează centrala nucleară ucraineană Zaporojie au ucis doi angajați ai complexului și au reținut și maltratat zeci de alte persoane, a declarat vineri, pentru AFP, Petro Kotin, șeful agenției ucrainene pentru energie nucleară, Energoatom, potrivit The Moscow Times.

Centrala din Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – a fost ocupată de trupele ruse în luna martie. Intensificarea luptelor din jurul acesteia în ultimele săptămâni a stârnit puternice îngrijorări privind riscul producerii unui dezastru nuclear, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc pentru escaladarea situației.

„Un regim de hărțuire a personalului a fost instituit treptat”, după preluarea centralei de către ruși, a declarat Petro Kotin.

„Două persoane au fost bătute până la moarte. Acum nu știm unde se află aproximativ zece persoane, au fost luate [de ruși] și nu mai avem după aceea nicio informație despre locul unde se află”, a mai afirmat Kotin, adăugând că aproximativ 200 de angajați ai centralei au fost reținuti de trupele ruse.

El a descris situația actuală de la situl nuclear ca fiind „foarte dificilă”, vorbind despre „torturarea” staff-ului și „bătăile aplicate personalului”.

„Rușii caută oameni pro-Ucraina și îi persecută. Oamenii sunt distruși din punct de vedere psihologic”, a mai declarat Kotin, într-un interviu acordat reporterilor AFP în biroul său din Kiev.

Bombardarea frecventă a centralei – inclusiv a orașului Enerhodar, unde se află complexul de reactoare nucleare – este cauzată de faptul că angajații au încercat să asigure un pasaj sigur pentru ca membrii familiilor lor să poată să părăsească zona, a precizat Kotin.

„Două persoane de pe teritoriul centralei au fost rănite în timpul bombardamentelor – o femeie și un bărbat – la momente diferite”, a mai spus Kotin, care, în timpul interviului, era îmbrăcat într-o jachetă de tip militar.

„Dar oamenii înțeleg că siguranța nucleară a centralei depinde de ei, așa că angajații se întorc la Energodar și continuă să lucreze la instalație”, a adăugat el.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a trimis săptămâna trecută o misiune formată din 14 persoane la centrala din Zaporojie și a publicat un raport în urma inspecției, în care a cerut instituirea unei „zone de siguranță și protecție” în jurul sitului ocupat de trupele ruse.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea