Salariul minim se majorează cu 10%. La cât ajunge valoarea netă și câți români beneficiază de creștere

Salariul minim se majorează cu 10%. La cât ajunge valoarea netă și câți români beneficiază de creștere

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni seară, la finalul ședinței de guvern, creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei, echivalentul unei creșteri de 10% pentru salariul net pe care îl încasează efectiv angajații. Oficialul a transmis că de această măsură vor beneficia 1.970.000 de salariați din România.

„Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul anului 2022. Majorarea a rezultat în urma consultărilor cu consiliului tripartit – patronatele și sindicatele. Majorarea va fi de 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim va ajunge la 2.550 de lei pe lună”, a transmis Raluca Turcan.

Astfel, de la 1 ianuarie 2022, românii care lucrează pe salariul minim vor primi în mână cu 138 de lei mai mult decât în prezent.

  • România are mai multe salarii minime prin legislație. Cel mai întâlnit este salariul minim brut pe țară garantat persoanelor fără studii superioare. Acesta se ridică la 2.300 de lei brut, adică 1.386 de lei net.
  • Pentru cei cu studii superioare salariul minim brut este de 2.350 de lei brut, dar după ce sunt scăzute contribuțiile la sănătate, cele sociale și impozitul pe venit rămâne un net de 1.413 lei.
  • De asemenea, în domeniul construcțiilor există un salariu brut de 3.000 de lei, net însemnând 2.362 de lei; acești angajați au scutiri pentru anumite contribuții.

„Această majorare la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei – n.r.) față de nivelul actual, cu 138 la nivel net. În momentul de față există la nivel de țară aproximativ 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim – 22,9% din cei 5.600.000 de salariați activi. Această majorare a salariului brut și de bază în plată va impacta 1.970.00 de salariați”, a precizat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a mai anunțat că a fost modificat Codul Muncii pentru a defini „munca subdeclarată” și s-au introdus sancțiuni pentru comiterea contravenției de „folosire a muncii subdeclarate”.

„În România există un fenomen îngrijorător privind munca la gri, care disimulează contractele pe durată pe termen lung cu contracte pe termen scurt. Aceste contracte care conțin și altfel de plăți – în plic, cum se folosește în momentul de față – dăunează tuturor părților – angajat, angajator și bugetul statului. Am definitv noțiunea de muncă subdeclarată, sancțiunea aplicată este între 8.000 și 10.000 pentru fiecare salariat”, a declarat Raluca Turcan.

Libertatea