Satul Jurilovca – obiective turistice și lucruri mai puțin știute despre satul din Delta Dunării

Satul Jurilovca – obiective turistice și lucruri mai puțin știute despre satul din Delta Dunării

Satul Jurilovca din județul Tulcea, una dintre cele mai cunoscute localități din zonă, este vizitat anual de mii de turiști dornici să se bucure de pescuit sau de frumusețile din Delta Dunării.

Zona în care este situat satul Jurilovca este foarte ofertantă din toate punctele de vedere, existând activități atât pe uscat, cât și pe apă, unde ambarcațiunile de tot felul își așteaptă nerăbdătoare turiștii.

Despre satul Jurilovca – scurt istoric și tradiții

Satul Jurilovca este o localitate întemeiată de lipoveni în pragul secolului XIX. Deși la începuturile sale un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat, devenind la sfârșitul secolului XIX un centru important al pescuitului în zona Deltei Dunării, în prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, dar și un punct de atracție turistică.

Specificul comunității este strâns legat de așezarea comunei pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe și de tradițiile lipovenilor. Comunitatea celebrează sărbătorile religioase după calendarul iulian, care este decalat cu 14 zile față de calendarul gregorian.

Cea mai importantă sărbatoare religioasă lipovenească este Acoperământul Maicii Domnului -Pokrov – pe 14 octombrie -, zi în care lipovenii celebrează și Ziua Peștelui, sărbătoare ce durează trei zile. Un alt aspect important care contribuie la unicitatea comunitătii este portul tradițional lipovenesc, acesta fiind obligatoriu în biserică.

Casele rușilor lipoveni prezintă anumite particularități, culorile fațadei fiind în general alb și albastru, iar acoperișul este făcut din stuf. Baia lipovenească este o instalație tradițională – o construcție separată de locuința propriu-zisă; baia tradițională sau înaintea marilor sărbători a fost aproape un ritual.

Case din satul Jurilovca

Odată cu construirea complexului turistic de la Gura Portiţei, turismul s-a transformat într-o oportunitate pentru economia locală.

Cum ajungi în satul Jurilovca

Comuna Jurilovca este traversată de drumul județean DJ 222, așadar, se poate ajunge cu ușurință. De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră.

Descoperă și alte obiective turistice în Tulcea

Obiective turistice și locuri de vizitat în apropiere de satul Jurilovca

Delta Dunării

Delta Dunării

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ și printre cele mai cunoscute din Europa datorită peisajelor spectaculoase. Aici trăiesc multe specii de păsări, plante și animale. În 1992, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO. Aici poți pescui, te poți plimba cu barca, poți face sporturi nautice și poți participa la multe tabere.

Cetatea Argamum

Cetatea Argamum, în apropiere de satul Jurilovca

Situată la câţiva kilometri de satul Jurilovca, în locul numit Capul Doloşman, cetatea Argamum este primul oraş atestat documentar de pe teritoriul actual al României. Oraşul a fost întemeiat de grecii din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din Epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Printre monumentele reprezentative ale sitului se numără cel mai vechi mormânt grecesc din Bazinul Mării Negre, care datează de la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. şi o serie de edificii publice şi private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleo-creştine, locuinţe şi o parte din reţeaua stradală.

Gura Portiței

Gura Portitei

Locul sălbatic extrem de iubit de toți cei care l-au vizitat măcar o dată. Fâșia de nisip dintre Marea Neagră și Lacul Golovița în Delta Dunării era un sat de pescari odată. Este ușor de ajuns cu barca sau cu mașina. Din satul Jurilovca barca pleacă de trei ori pe zi. Dacă preferi mașina, trebuie să mergi către Medgidia pe A2 către Cuza Vodă, Mihail Kogălniceanu, apoi stânga către Sibioara.

Insula Popina

Un alt loc spectaculos nu foarte departe de satul Jurilovca. Din anul 1994, insula a devenit arie protejată ca parte a Rezervației Biosferei Deltei Dunării. Are 98 de hectare calcaroase și se află în nordul Lacului Razelm, cu o înălțime maximă ce nu depășește 47 de metri. Aici este locul de popas pentru navigatorii de pe Razim.

Parcul Național Munții Măcinului

Cota lor maximă este atinsă în Vârful Tutuiatu de 467 m. Se spune că sunt cei mai vechi munți din România, formându-se în urmă cu 300-400 milioane de ani. Parcul natural include o biodiversitate de plante și animale pe cale de dispariție. Aici se găsește și Rezervația Științifică Valea Fagilor, o relicvă a codrilor seculari ce acopereau odată Dobrogea. Astăzi, adăpostește specii de fagi dobrogeni, carpeni și tei argintii.

Cetatea Medievală Enisala

Singura cetate medievală din Dobrogea. A fost ridicată la finalul secolului al XIII-lea și a avut rol militar. A fost transformată apoi în garnizoană a Imperiului Otoman. Din ea, astăzi mai rezistă doar câteva ziduri și un turn. Se mai numește și Heraclia sau Heracleea.

Libertatea