Scandal în Camera Deputaților, după ce ședința a fost întreruptă de un protest al parlamentarilor AUR

Scandal în Camera Deputaților, după ce ședința a fost întreruptă de un protest al parlamentarilor AUR

Şedinţa de marți, 14 septembrie, a plenului Camerei Deputaţilor, care a început la ora 16.00, a fost suspendată câteva minute, din cauza unui protest al deputaţilor AUR, informează G4Media.

Deputaţii AUR s-au aşezat în faţa scaunelor din sala de plen şi au afişat hârtii cu mesajul „Supuneţi la vot moţiunea”. Imaginile au fost postate de George Simon, copreședinte al formațiunii, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele de şedinţă, liberalul Florin Roman, a anunţat iniţial că a luat act de protest şi i-a invitat pe deputații AUR să se aşeze la pupitre.

Tot deputatul liberal Florin Roman a condus ședința

Ulterior, Roman a anunţat că suspendă şedinţa de plen până când deputaţii AUR vor reveni pe scaune.

Şedinţa a fost reluată după ce Florin Roman a discutat de liderul deputaţilor AUR, George Simion.

Și ședința plenului reunit al Parlamentului de joi, 9 septembrie, pentru citirea moțiunii de cenzură a debutat cu un scandal, după ce același deputat Florin Roman a fost îndepărtat de la microfon cu forța de către parlamentarii AUR și a părăsit ședința de plen.

Marți, 14 septembrie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat decizia de a-şi însuşi punctul de vedere exprimat de Comisia de constituţionalitate a Senatului, favorabil Guvernului, în privinţa sesizării la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

Curtea Constituțională a României va dezbate, după 15 septembrie, sesizarea premierului Florin Cîțu privind moţiunea USR PLUS. Șeful executivului acuză în document că au fost încălcate procedurile de inițiere și depunere a moțiunii, referindu-se la scandalul semnăturilor electronice, și susține că Parlamentul a anunțat prea târziu Guvernul despre moțiune.

Criza guvernamentală s-a declanșat după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat de „un șantaj”, după ce a refuzat să avizeze Programul național de investiții Anghel Saligny.

În replică, USR-PLUS i-a retras sprijinul politic premierului și i-a cerut demisia. Ulterior, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern marți, 7 septembrie.

După mai multe încercări nereușite, moțiunea de cenzură a fost citită joi, 9 septembrie, în Parlament.

Foto: Facebook George Simion

Libertatea