Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură 2021

Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură 2021

Abdulrazak Gurnah, 73 de ani, scriitor tanzanian de limbă engleză, a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2021, conform anunțului făcut de Comitetul de la Stockholm.

Gurnah a fost distins pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

Născut pe insula Zanzibar, în largul coastei Africii de Est, Gurnah a plecat în Marea Britanie ca refufiat, în 1968. El și luat doctoratul în 1982, la Universitatea din Kent.

Până să se pensioneze, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la insituția britanică din Canterbury.

Cele mai faimoase romane ale sale sunt The Paradise (n.r „Paradisul”, 1994), Desertion (n.r. „Dezertatea”, 2005) și „By the sea” (n.r. ”Pe malul mării”, 2001).

Până acum, în acest an, au fost decernate premiile Nobel 2021 pentru medicină, pentru fizică și pentru chimie.

Premiile Nobel 2021 sunt anunţate între 4 şi 11 octombrie.

Premiul prestigios aduce cu o medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari. Banii provin dintr-un fond lăsat de creatorul distincțiilor, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.

Libertatea