Secretarul general al ONU, despre distribuția inechitabilă a vaccinurilor anti-COVID: „O chestiune imorală şi stupidă”

Secretarul general al ONU, despre distribuția inechitabilă a vaccinurilor anti-COVID: „O chestiune imorală şi stupidă”

Antonio Guterres, secretar general al Organizației Națiunilor Unite, avertizează că accesul inegal al statelor la vaccinurile împotriva coronavirusului „este cel mai bun aliat al pandemiei” și este „nu doar o chestiune imorală, ci şi una stupidă”, relatează AFP, citată de Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă la care a fost prezent și șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), oficialul ONU a atras atenția asupra faptului că acapararea serurilor anti-COVID de către statele bogate și accesul limitat la ele al țărilor sărace riscă să ducă la apariția altor variante periculoase ale SARS-CoV-2.

Această inegalitate „este cel mai bun aliat al pandemiei de coronavirus. (…) Ea permite variantelor să se dezvolte liber, condamnând omenirea la milioane de decese suplimentare şi prelungind încetinirea economică”, a declarat Antonio Guterres.

„A nu avea o distribuţie echitabilă a vaccinurilor nu reprezintă doar o chestiune imorală, ci şi una stupidă”, a adăugat secretarul general al ONU.

La rândul său, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că în 56 de state ale lumii nu a fost atinsă ținta de vaccinare a cel puțin 10% din populație până la finalul lunii septembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza lipsei dozelor de vaccin, ci din cauza felului în care acestea au fost repartizate.

OMS și-a propus ca până la sfârșitul acestui an, 40% din populația fiecărui stat să fie vaccinată anti-COVID, iar până la jumătatea lui 2022, rata de imunizare să ajungă la 70% în fiecare țară.

„Pentru a atinge aceste obiective, vom avea nevoie de cel puţin 11 miliarde de doze de vaccinuri. Nu este vorba despre o problemă de aprovizionare, ci de repartizare. (…) Producţia mondială de vaccinuri a ajuns de acum la aproape 1,5 miliarde de doze pe lună, oferta este suficientă pentru atingerea obiectivelor noastre, cu condiţia ca dozele să fie distribuite echitabil”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a cerut producătorilor de vaccinuri să accepte transferurile de tehnologie şi să distribuie doze cu prioritate către dispozitivul internaţional COVAX şi Fondul African pentru Achiziţionarea de Vaccinuri.

Foto: EPA

Libertatea