Secretarul general al ONU nu vede posibilă o încetare a focului între Rusia şi Ucraina în „viitorul apropiat”

Secretarul general al ONU nu vede posibilă o încetare a focului între Rusia şi Ucraina în „viitorul apropiat”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va veni o vreme când negocieri de pace în Ucraina vor avea loc, dar nu vede o astfel de perspectivă în viitorul apropiat, relatează Reuters şi EFE, conform Agerpres.

„Acest război nu va dura la nesfârşit. Va veni o vreme când negocieri de pace vor avea loc”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la Viena. „Nu văd asta în viitorul apropiat. Dar pot spune un lucru. Nu vom renunţa niciodată!”, a adăugat Guterres, potrivit comentariilor sale traduse în limba germană de un translator oficial.

Antonio Guterres a mai spus că în „viitorul apropiat” nu vede posibilă o încetare a focului între Rusia şi Ucraina, dar a promis „să fie pregătit” în orice moment pentru a contribui la găsirea unei soluţii de pace în conformitate cu dreptul internaţional, potrivit EFE.

„Pentru noi este clar că în acest moment nu există nicio perspectivă de încetare a focului sau de negocieri de pace”, a reiterat secretarul general al Naţiunilor Unite în aceeaşi conferinţă de presă la Viena.

„De aceea ne concentrăm pe îmbunătăţirea condiţiilor de salvare a civililor, în cooperare cu Crucea Roşie în ceea ce priveşte instituirea unor coridoare umanitare”, a adăugat el.

Guterres – care a venit la Viena din Republica Moldova – a făcut aluzie la recentele sale vizite la Moscova şi Kiev în cursul cărora nu a reuşit să facă progrese către un armistiţiu în războiul din Ucraina, dar a putut obţine organizarea evacuării civililor de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

„Aceasta arată că încă putem face multe din punct de vedere diplomatic pentru a salva vieţi şi a diminua daunele”, a mai spus el.

Războiul din Ucraina „nu va dura la nesfârşit, la un moment dat vor exista negocieri satisfăcătoare, o soluţie în conformitate cu dreptul internaţional şi regulile Naţiunilor Unite”, şi-a exprimat speranţa şeful ONU. „Deci, voi fi pregătit. Dar nu văd asta în viitorul apropiat. De un lucru pot să vă asigur: nu vom renunţa niciodată”, a subliniat Antonio Guterres.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea