Ședința în care se decide calendarul moțiunii de cenzură, amânată de două ori, are loc azi

Ședința în care se decide calendarul moțiunii de cenzură, amânată de două ori, are loc azi

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se reunesc astăzi, la ora 12.00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură a USR PLUS-AUR şi pentru a stabili calendarul dezbaterii acesteia, după ce vineri, 3 septembrie, și sâmbătă, 4 septembrie, nu s-a întrunit cvorumul.

Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, au anunțat vineri seară, 3 septembrie, depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Florin Cîțu. Moțiunea de cenzură, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, a fost semnată de 122 de parlamentari și a venit după ce ședința coaliției s-a încheiat cu un eșec.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate în aceeași seară în sistem online, la ora 23.00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură şi pentru a stabili calendarul dezbaterii acesteia. Din cauză că nu s-a întrunit cvorumul, ședinţa a fost amânată pentru sâmbătă, 4 septembrie, la ora 11:00, tot în regim online.

Dar nici sâmbătă dimineață nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată pentru ziua de luni, 6 septembrie, ora 12.00. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a scris pe Facebook că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD și i-a transmis un mesaj președintelui social-democraților, Marcel Ciolacu.

Ce urmează în Parlament după depunerea moțiunii de cenzură

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de minimum o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, o comunică Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile după depunere, iar textul va fi citit de un parlamentar desemnat de inițiatori. Premierul poate lua cuvântul în Parlament pentru a prezenta poziția Executivului.

După prezentare, în maximum trei zile, se va convoca o nouă ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților în care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă la vot.

Libertatea