Șeful agenției de informații din Ucraina: Rusia se pregăteşte să atace la începutul lui 2022

Șeful agenției de informații din Ucraina: Rusia se pregăteşte să atace la începutul lui 2022

Rusia are peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2022, a declarat şeful agenţiei de informaţii pentru apărare a Ucrainei pentru Military Times, relatează news.ro.

Un astfel de atac „ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie şi atacuri cu vehicule blindate, urmate de atacuri aeriene în est, asalturi cu vehicule amfibii în Odesa şi Mariupol şi o incursiune mai mică prin Belarus”, a declarat generalul de brigadă Kirilo Budanov, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Military Times.

Exerciţiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfăşura peste 3.500 de trupe aeropurtate şi de operaţiuni speciale deodată, a spus el.

Atacul pe care îl pregăteşte Rusia, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014 și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Evaluarea armatei ucrainene asupra modului în care s-ar desfăşura un potenţial atac al Rusiei arată că ţara este înconjurată de grupuri tactice de batalion ruseşti sau BTG-uri.

Vorbind vineri pentru Washington Post, noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace. Dar Rusia îşi construieşte capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times.

SUA: Nu suntem siguri ce face domnul Putin. Dar aceste mişcări ne atrag atenţia

Ambasada Rusiei nu a răspuns până acum unei cereri de comentarii, scrie Military Times, iar Pentagonul a refuzat să comenteze evaluările lui Budanov cu privire la momentul şi natura oricărui potenţial atac rusesc.

Totuși, Pentagonul a făcut trimitere la comentariile făcute recent de secretarul Apărării, Lloyd Austin. Acesta a afirmat că SUA continuă să vadă „un comportament tulburător din partea Rusiei”.

„Nu suntem siguri ce face domnul Putin. Dar aceste mişcări ne atrag cu siguranţă atenţia. Şi aş îndemna Rusia să fie mai transparentă cu privire la ceea ce fac, să ia măsuri pentru a respecta acordurile de la Minsk. Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a suveranităţii Ucrainei rămâne neclintit”, a spus el.

Libertatea