Șeful Gărzii de Mediu: Bucureştiul trimite la groapa de gunoi 90% din deşeurile produse, iar alte oraşe europene doar 20%

Șeful Gărzii de Mediu: Bucureştiul trimite la groapa de gunoi 90% din deşeurile produse, iar alte oraşe europene doar 20%

Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu, trage un semnal de alarmă cu privire la gunoaiele din Capitală. Bereceanu a declarat, marți seara la Digi 24 că Bucureştiul trimite la groapa de gunoi aproape 90% din gunoiul produs, asta în timp ce alte orașe europene duc doar 20%, potrivit News.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu a explicat că una dintre cauze este faptul că în București deșeurile nu sunt sortate.

„Noi nu avem o trasabilitate a deşeurilor, o dată, şi tot ce înseamnă infrastructură care să ne ajute să avem această trasabilitate şi să putem să anticipăm ce se întâmplă cu deşeurile noastre, pentru că azi s-a închis depozitul x, ieri a fost închisă rampa nu ştiu care sau instalaţia de sortare nu ştiu care şi, în felul ăsta, cumva, noi, indiferent cum încercăm să o dregem – că asta fac, pe româneşte, ai noştri – ieşim pe minus”, a explicat Octavian Berceanu, marți seara, la Digi24, potrivit News.

De asemenea, comisarul șef al Gărzii de Mediu a mai spus că în Capitală este nevoie de mai mulți sortatori.

„De ce avem nevoie de foarte mulţi sortatori de deşeuri sau de capacităţi mari? Pentru că nu sortăm de la populaţie. Dacă nu sortăm de la populaţie şi ducem otova gunoiul pe staţiile de sortare, nu au capacitatea aceste staţii, otova va merge acest gunoi şi spre groapa de gunoi”, a mai precizat acesta.

Acesta a dat și un exemplu în Sectorul 1 al Capitalei, unde „maldăre, metri cubi” de deşeuri din construcţii sau birotică sunt lăsate lângă stâlpi pe stradă.

„Am întrebat salubristul, de data asta, ce se întâmplă? Salubristul a răspuns în felul următor: avem 37.000 de companii, firme, care funcţionează, active, în Sectorul 1, 5.000 au contracte cu noi, 32.000 aruncă unde pot”, a mai Octavian Berceanu.

Libertatea