Șeful Gărzii de Mediu: ”Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate. România e o țintă”

Șeful Gărzii de Mediu: ”Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate. România e o țintă”

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, luni, la Digi 24, că România a devenit o țintă pentru importul ilegal de deșeuri, în condițiile în care în țara noastră neutralizarea acestora costă de 10 ori mai puțin decât în alte state din Europa.

Octavian Berceanu a spus că România reprezintă o oportunitate de câștig financiar imediat, într-o perioadă în care deșeurile acumulate în Europa au ajuns la un nivel record.

„Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate. Instalațiile din Europa sunt suprasolicitate. România e o țintă. Muncim mult ca România să nu devină o groapă de gunoi a Europei”, a spus Octavian Berceanu.

„E o oportunitate economică, un câștig financiar imediat. Neutralizarea ajunge până la 500 de euro în Europa, la noi dacă aceste deșeuri ajung pe o groapă de gunoi costă 20 – 50 de euro, în cazul în care ajung la o groapă de gunoi, pe un depozit conform. Dar pot ajunge pe un câmp, imediat ce au trecut granița”, a precizat Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a explicat că importurile ilegale de deșeuri sunt încurajate de corupția din România.

„Există un curaj dat de o corupție sistemică evidență în România. Sunt rapoarte care ne spun clar că aceste structuri de crimă organizată au funcționat și încă funcționează bine pe teritoriul României și sunt o punte pentru importurile ilegale de deșeuri. Asta facem acum: neutralizăm aceste structuri de crimă organizată, ca această punte să fie dizolvată”, a declarat Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a avertizat asupra faptului că, pe lângă importurile ilegale, producem la scară industrială deșeuri greu de neutralizat.

„Importăm niște deșeuri periculoase sau greu de neutralizat, dar în același timp producem deșeuri la scară industrială greu de neutralizat, atât timp cât nu se face sortarea la nivelul cetățeanului, dublată de primării, deșeurile periculoase produse de noi ajung aiurea. Dacă vă uitați pe cursurile de apă o să vedeți frigidere, baterii care sunt neutralizate în mii de ani”, a afirmat Octavian Berceanu.

FOTO: Hepta

Libertatea