Șeful serviciilor secrete din Ucraina, pentru Sky News: „Putin e grav bolnav, o lovitură de stat este deja în desfășurare”

Șeful serviciilor secrete din Ucraina, pentru Sky News: „Putin e grav bolnav, o lovitură de stat este deja în desfășurare”

Kiril Budanov, șeful Serviciului de Informații Militare (GUR) din Ucraina. spune că „războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august și se va termina până la sfârșitul anului”. Sky News notează că este „cea mai precisă și optimistă predicție a unui înalt oficial ucrainean de până acum”.

„Punctul de cotitură va fi în a doua parte a lunii august. Majoritatea luptelor active se vor fi încheia până la sfârșitul acestui an. Ca urmare, vom putea reinstaura puterea ucraineană în teritoriile noastre pe care le-am pierdut, inclusiv Donbas și Crimeea”, a declarat șeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare a Ministerului Apărării din Ucraina.

„Tactica Rusiei nu s-a schimbat, în ciuda deplasării acesteia către est”, spune Budanov, iar „Rusia suferă pierderi uriașe”. Oficial nu a fost surprins de eșecurile Rusiei în război; „Știm totul despre inamicul nostru. Știm despre planurile lor aproape pe măsură ce sunt făcute”.

Ne luptăm cu Rusia de opt ani și putem spune că această putere armată a lor foarte mediatizată este un mit. Este doar o hoardă de oameni cu arme.

Kiril Budanov:

Kiril Budanov are doar 36 de ani. Foto: gur.gov.ua

Budanov nu detaliază ce înseamnă „punct de cotitură”, însă el a vorbit despre „o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin”, care „este deja în desfășurare în Rusia”. Șeful Informațiilor Militare insistă că liderul rus este grav bolnav de cancer.

Speculațiile în jurul sănătății lui Vladimir Putin, 69 de ani, circulă de câțiva ani, dar s-au intensificat de când acesta a ordonat invadarea Ucrainei. La începutul lunii trecute, portalul independent rus de investigații Projekt a scris despre problemele medicale cu care se confruntă liderul de la Kremlin și despre garda de medici a lui Putin.

Potrivit Sky News, revista New Lines a relatat că a obținut o înregistrare audio cu un oligarh apropiat de Kremlin, iar acesta îl descrie pe președinte drept „foarte bolnav,, de cancer de sânge”.

Se spune că o „notă top-secret” a fost trimisă de FSB, agenția de securitate internă a Rusiei, tuturor directorilor săi regionali. Christo Grozev, de la Bellingcat, un site web de cercetare criminalistică, a declarat: „Nota i-a instruit pe șefi să nu aibă încredere în zvonurile despre boala în fază terminală a președintelui”. Însă, „această instrucțiune a avut efectul opus, majoritatea ofițerilor FSB ajungând să creadă că Putin suferă, într-adevăr, de o boală gravă”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea