Serviciile de informații din SUA: China construiește o armată pentru a prelua controlul Taiwanului, însă fără confruntare militară

Serviciile de informații din SUA: China construiește o armată pentru a prelua controlul Taiwanului, însă fără confruntare militară

Serviciile de informații americane au declarat în fața Congresului American că Beijingul încearcă din greu să-și construiască o armată capabilă să preia Taiwanul, chiar și în ciuda sprijinului SUA pentru insulă, au declarat marți, potrivit CNN.

Amenințarea la adresa Taiwanului de acum până în 2030 este foarte mare, a declarat directorul de Informații Naționale, Avril Haines, în timpul unei audieri în fața Comisiei din Senat.

„Noi credem că (China) lucrează din greu pentru a ajunge în punctul în care armata ei este capabilă să preia Taiwanul în ciuda intervenției noastre”, a spus Haines, refuzând să ofere public mai multe detalii.

Ea și șeful Agenției de Informații a Apărării, generalul Scott Berrier, au avertizat că Statele Unite nu știu încă ce lecție va învăța președintele chinez Xi Jinping din războiul Rusiei în Ucraina și despre asistența occidentală care a ajuns la Kiev.

Modul în care Xi și Partidul Comunist Chinez interpretează evenimentele acestei crize ar putea avea un impact asupra cronologiei și asupra abordării sale față de Taiwan, au spus cei doi oficiali.

Haines și Berrier au mai remarcat că Republica Populară Chineză ar prefera să evite un conflict militar pentru Taiwan, dacă este posibil.

„Cred că (Republica Populară Chineză) ar prefera să nu o facă cu forța”, a spus Berrier. „Cred că ar prefera să facă acest lucru pașnic, în timp”.

Taiwanul învață, de asemenea, câteva lecții importante din conflictul din Ucraina, care îi pot permite să se apere mai bine împotriva Chinei, a adăugat Berrier.

Acesta spune că „sunt câteva lucruri pe care le putem face cu Taiwan-ul”.

„Cred că învață niște lecții foarte interesante din conflictul ucrainean, cum ar fi cât de importantă este conducerea, cât de importantă este tactica unităților mici, cât de important este un corp (subofițer) și antrenamentul cu adevărat eficient cu armamentul potrivit și ce ar putea face acele sisteme face pentru a împiedica asta.”, a mai spus Berrier.

Sâmbătă, directorul CIA, Bill Burns, a mai spus că războiul din Ucraina a stricat calculele Chinei când vine vorba de „cum și când” ar fi preluat controlul asupra Taiwanului.

Taiwanul este o democrație insulară autonomă despre care China susține că face parte din teritoriul său și nu a exclus folosirea forței pentru „reunificare”.

Beijingul a făcut presiuni militare asupra Taiwanului, inclusiv desfășurarea unui exercițiu militar la est de insulă în weekend și a trimis avioane de război în zona sa de identificare a apărării aeriene săptămâna trecută.

În contextul politicii „o singură China”, SUA recunosc pretențialul Chinei de suveranitate asupra Taiwanului.

Libertatea