Șofer român de TIR lăsat în viață de rușii care i-au jefuit transportul umanitar, în Ucraina: „Altfel, ar fi fost împușcat!”

Șofer român de TIR lăsat în viață de rușii care i-au jefuit transportul umanitar, în Ucraina: „Altfel, ar fi fost împușcat!”

Un șofer român de TIR care a ajuns cu camionul plin de ajutoare în Ucraina a fost atacat și jefuit de ruși, a povestit pentru News.ro europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, inițiatorul unei mișcări de solidaritate pentru ajutorarea ucrainenilor, după invazia rusă. Șoferul a scăpat cu viață pentru că avea pașaport românesc.

Zeci de camioane românești cu ajutoare ajung zilnic în Ucraina, multe dintre ele fiind coordonate de voluntari ai grupului Uniți pentru Ucraina, înființat pe Facebook de Vlad Gheorghe, europarlamentar USR. Într-un interviu recent, acesta a povestit că transportul nu e lipsit de pericole și un șofer ar fi putut fi împușcat de ruși, lângă Harkov, dacă n-avea pașaport românesc.

„Un paşaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poţi să treci graniţa, poţi să pleci din ţară, poţi să faci multe lucruri. Chiar am o poveste pe care mi-au spus-o colegii noştri voluntari zilele trecute. Au trimis un camion care a fost capturat de ruşi.”

Camionul, spune Vlad Gheorghe, era încărcat cu alimente şi medicamente, nu cu armament sau tehnică ce ar putea ajuta armata ucraineană: „Nu, nu. Noi nu trimitem armamament, doar alimente, medicamente şi produse de igienă personală. Asta-i tot ce trimitem. Camionul respectiv a fost oprit de ruşi, au fost furate produsele.

Dar pentru că acel camion avea numere româneşti şi şoferul avea paşaport românesc, nu i-au făcut nimic. E emblematică imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un şofer român spre Harkov a fost oprit de ruşi, a fost furat, dar şoferul a fost lăsat să se întoarcă cu camionul gol.

Dacă nu avea paşaport românesc, şoferul ar fi fost împuşcat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci, scăparea şoferului a fost paşaportul românesc.”

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea