Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, condamnată de Belarus la 6 ani de închisoare

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, condamnată de Belarus la 6 ani de închisoare

Rusoaica Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici, a fost condamnată vineri de Tribunalul regional din Grodno la 6 ani de închisoare, informează centrul „Vesna” pentru drepturile omului din Belarus, citat de agenția de presă rusă de stat Interfax.

Sofia, 24 de ani, a fost arestată pe 23 mai 2021 alături de Protasevici pe aeroportul din Minsk, după deturnarea unui avionul operat de Ryanair. Cuplul se întorcea dintr-o vacanță în Grecia și se îndrepta spre Lituania când aeronava cu care zburau a fost interceptată de un avion de vânătoare și direcționată forțat către capitala bielorusă.

Sapiega a fost ținută în centrul de arest preventiv al KGB-ului din Belarus, iar pe 24 iunie 2021 a fost transferată în arest la domiciliu.

La 20 decembrie 2021, Sofia a fost pusă sub acuzare în temeiul a șapte articole din Codul Penal al Belarusului. Potrivit Interfax, acestea sunt:

violență sau amenințarea cu violență împotriva unui angajat al organelor de afaceri interneimixtiune în activitatea unui angajat al organelor de afaceri interneviolență sau amenințarea a unui funcționar care îndeplinește atribuții de serviciu sau a altei persoane care îndeplinește o îndatorire publicăincitare la ură sau discordieacțiuni ilegale în legătură cu informațiile despre viața privată și datele cu caracter personalobstrucționarea activității profesionale legitime a unui jurnalistamenințare împotriva judecătorului sau evaluatorului

La sfârșitul lunii decembrie 2021, cazul Sofiei a fost trimis în judecată, iar procesul a început la sfârșitul lunii martie.

Tânăra i-a adresat președintelui bielorus Alexander Lukașenko și o cerere de clemență, notează Interfax.

Roman Protasevici, iubitul Sofiei, a fost redactor-șef al Nexta, un canal al popularei aplicații de mesagerie Telegram. După ce a publicat informații și filmări de la valurile uriașe de proteste de stradă împotriva regimului Lukașenko, acțiuni care au început în vara anului 2020 după realegerea contestată a lui Lukașenko, Roman a devenit unul dintre cei mai căutați oameni din Belarus.

Libertatea