Soldat ucrainean al cărui tată a luptat de partea rușilor: „O suna pe mama să-i spună că am fost ucis”

Soldat ucrainean al cărui tată a luptat de partea rușilor: „O suna pe mama să-i spună că am fost ucis”

Ievhen Mironov are 26 de ani și înainte de a lupta contra rușilor, în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, a luptat cu prorușii din Crimeea anexată în 2014. Tatăl lui, rusofil convins, a luptat de partea cealaltă a baricadei, iar pe el, propriul fiul, l-a privit ca pe un dușman.

Tânărul a povestit pentru Ukrainska Pravda că s-a înrolat în 2014, la 18 ani, ca „să-și apere țara de ocupanți”. „Când au început ciocnirile din Donbas, m-am alăturat forțelor de apărare din Pavlograd, locul unde m-am născut. E în regiunea Dnipropetrovsk”, dă el filmul dureros înapoi.

A slujit în batalionul Dnipro 1, „primul batalion de voluntari al Ministerului Afacerilor Interne. A fost greu să fiu acceptat. Nu a fost ușor să intru în război la 18 ani”.

Tot atunci, tatăl lui, Oleksandr Ziubanov, a ales partea rusă. Nu mai trăiau în aceeași casă de câțiva ani: „Mama și tatăl meu, Oleksandr, au divorțat în 2009. Locuiam separat, dar am vorbit cu el până în 2014”.

Ievhen s-a înrolat la 18 ani

„Nu am intrat în război împotriva lui, eu m-am dus să apăr integritatea Ucrainei”

Ievhen spune că tatăl lui a lucrat în poliția ucraineană, până a fost rănit în timpul serviciului și s-a pensionat. Apoi, s-a înrolat. „A fost prorus toată viața. De ce s-a dus să lupte pentru ocupanți? Toată viața și-a dorit să fie cu Rusia”.

În 2014, tatăl lui Ievhen a luat parte activ la ostilități. După ce a fost rănit în luptă, a fost numit adjunct al secției a șasea din autointitulata Republică Populară Donețk. Ulterior, a fost avansat la gradul de locotenent colonel.

Locotentent colonel Oleksandr Ziubanov, tatăl lui Ievhen

Nu am intrat în război împotriva tatălui meu, eu m-am dus să apăr integritatea teritorială a Ucrainei. Era nevoie să ne apărăm țara. Și atunci, ca și acum. De fapt, tatăl meu a încetat să mai fie tatăl meu.

Ievhen Mironov:

„Tatăl meu știa unde sunt. Spunea despre mine că sunt fascist. Nu am putut comunica cu mama timp de câteva zile, iar el a sunat-o pe mama să-i spună că am fost ucis, că toți oamenii din batalionul meu au fost uciși unul câte unul”, rememorează el momentele îngrozitoare.

În total „am fost «ucis» de tata de vreo nouă ori”, spune tânărul.

Ievhen a povestit că tatăl său l-a sunat și pe el de câteva ori și i-a spus: „«Ce sunteți voi, trupe străine, nu? Ucideți populația, spânzurați copii de garduri!»”.

Ievhen luptă pentru Ucraina încă din 2014

Din copilărie are însă amintiri frumoase cu el. Înainte de război, „chiar a fost un tată bun. Deși bunica m-a crescut cu dragoste pentru Ucraina, iar părinții lui nu au fost de acord cu asta”, spune el.

Ievhen și tatăl său, pe când nu erau despărțiți de război

Cum a aflat că părintele lui a ucis civili ucraineni

În 2020 au fost publicate documente și dovezi despre crimele de la Sloviansk. Atunci, Ievhen a aflat că tatăl lui, care avea indicativul „Bizonul”, a ucis civili.

O săptămâna mai târziu, Oleksandr Ziubanov a murit: „Am înțeles că de la probleme cu inima. Nu avusese astfel de probleme niciodată. Nu cred povestea asta”. 

Tatăl lui Ievhen a luptat pentru Rusia

Înainte să moară, am vorbit cu mama lui, bunica mea. Au fost și rămân proruși. Zic că aici suntem cu toții fasciști, că bombardăm civili și ucidem copii de 8 ani.

Ievhen Mironov:

De când Rusia a început războiul în Ucraina, Iehven servește ca voluntar în regiunea Liov, în Garda Națională, „dar am fost și pe autostrada Jîtomîr, am participat la eliberarea drumului. Aici a fost împușcat un bărbat care a coborât din mașină și a ridicat mâinile”.

„Rușii atrag în armată recruți de 18 ani. Îmi amintesc de mine la 18 ani. Îi aruncă în luptă neantrenați, înfometați… Au luat toată mâncare și vodca de la benzinării.”, a mai spus el.

Soldatul Ievhen Mironov

Ievhen spune că nu o să-și ierte părintele. „Nu aș vrea să vorbesc cu el nici dacă aș putea. Aversiunea pe care o simt față de ei. Nu-l voi putea ierta niciodată. Nicio femeie și niciun copil nu-i poate ierta pe ruși și pe proruși pentru pierderea soților sau a taților lor în acest război”, a încheiat tânărul.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea