Sorin Cîmpeanu cere ca niciun profesor să nu aibă salariul mai mic decât salariul mediu pe economie

Sorin Cîmpeanu cere ca niciun profesor să nu aibă salariul mai mic decât salariul mediu pe economie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, 2 septembrie, că schimbările propuse prin proiectul noilor legi ale educaţiei vor da rezultate numai prin alocarea de resurse financiare de la buget și că profesorii au nevoie de o „motivație salarială”.

„Dacă nu vom înţelege că este nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuși”, a spus Sorin Cîmpeanu, aflat la Parlament, potrivit news.ro.

El a menționat că „profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat”.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că este nevoie de un consens politic în coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR pentru a sprijini creșterile salariale ale profesorilor.

Dacă vom regăsi aceste măsuri în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie. Dacă nu le vom regăsi, nu vom avea o şansă pentru educaţie. Este nevoie de un consens în coaliţie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

În România, salariul mediu brut este de 6.358 de lei, potrivit celor mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică, iar salariul mediu net este de 3.928 de lei.

Pe 26 august, Sorin Cîmpeanu a anunțat o altă măsură de stimulare financiară pentru dascăli: profesorii care acceptă să predea în mediul rural urmează să primească trei salarii medii brute pe economie.

Libertatea