Sorin Cîmpeanu: Școlile au obligația de a testa COVID la opt zile elevii care doresc acest lucru

Sorin Cîmpeanu: Școlile au obligația de a testa COVID la opt zile elevii care doresc acest lucru

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri, 6 octombrie, într-o conferință de presă, că testele anti-COVID în ziua a opta, pentru revenirea fizică în clase, se vor face și în școli. El a precizat că a corectat adresa trimisă pe 4 octombrie de Ministerul Sănătății către DSP-uri, în care se anunța că elevul poate aduce un test negativ, dar „fără ca această testare să fie prevăzută în sarcina cabinetelor școlare”, potrivit adresei remisă luni de instituția conduse de ministrul interimar Cskeke Attila.

„Tocmai am semnat o completare la ordinul comun Ministrul Educației – Ministrul Sănătății, prin care am clarificat în ordinul de ministru următoarele trei situații. Pentru a da posibilitatea revenirii în școală începând cu ziua a opta a elevilor care doresc acest lucru, conform ordinului comun semnat azi, avem trei situatii posibile”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu, care apoi le-a detaliat.

„Dacă există cabinete medicale școlare, au obligația testării elevilor care solicită acest lucru pentru revenirea la școală cu prezență fizică din ziua a opta. Unde nu există cabinete medicale școlare, se va solicita DSP, iar DSP va organiza echipe mobile de testare pentru a testa elevii care solicită acest lucru în vederea revenirii la școală din ziua a opta. Iar dacă elevii sunt testați oriunde altundeva, aceștia vor putea prezenta și ei rezultatul negativ pentru a putea reveni la școală începând cu ziua a opta”, a spus ministrul Educației.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a adăugat că „este regretabil că printr-o adresă semnată de un funcționar al Ministerului Sănătății s-au adus completări unui ordin comun de ministru”, iar acesta este un „lucru ilegal, deoarece o adresă nu este un act administrativ de natură a aduce completări unui ordin de ministru”.

„S-a înlăturat acest neajuns, s-a rectificat și astăzi se va publica în Monitorul Oficial. Am clarificat integral această situație”, a explicat ministrul.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu vin după ce Ministerul Sănătății a transmis către DSP-uri, pe 4 octombrie, faptul că testarea elevilor care vor să revină cu prezență fizică în ziua a opta nu se mai face la cabinetele școlare.

Adresa inițială trimisă de Ministerul Sănătății către DSP-uri, pe 4 octombrie, în care se specifica faptul că în școli se vor testa gratuit doar elevii simptomatici

În ordinul comun al ministrului Sănătății și Educației era prevăzut, inițial, că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de izolare la domiciliu pot face acest lucru dacă arată rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se face gratuit la școală.

Libertatea