Sorin Oprescu aşteaptă astăzi verdictul final în dosarul în care a primit pe fond 5 ani și 4 luni de închisoare. Procesul ține de 6 ani și jumătate

Sorin Oprescu aşteaptă astăzi verdictul final în dosarul în care a primit pe fond 5 ani și 4 luni de închisoare. Procesul ține de 6 ani și jumătate

Astăzi este al treilea termen anunţat de Curtea de Apel Bucureşti pentru pronunţarea deciziei definitive din dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de fapte de corupţie. 

Sorin Oprescu a fost prins în flagrant delict și arestat în noaptea de 6 septembrie 2015, pe când se afla la al doilea mandat de primar al Capitalei. DNA l-a acuzat de luare de mită, de spălare de bani, de abuz în serviciu şi de constituire a unui grup infracțional organizat din care, spun procurorii, mai făceau parte şi alte persoane cu funcţii de conducere din Primăria Capitalei.

Dosarul a ajuns în instanţă în noiembrie 2015, iar de atunci, procesul fostului edil a fost singurul care s-a mişcat mult mai lent decât traficul din Bucureşti.

Apelul se judecă din iulie 2019

În primăvara anului trecut, judecătorii Daniela Panioglu şi Valentin Mihai, cărora le fusese repartizat dosarul, au anunţat că nu pot ajunge la un consens asupra verdictului, iar magistratul Claudia Jderu li s-a alăturat, formându-se astfel un complet de divergenţă.

Una dintre neînțelegerile dintre cei doi judecători era legată de infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina lui Sorin Oprescu, a precizat preşedinta completului, Daniela Panioglu, la termenul din 27 mai 2021.

Au fost administrate noi probe, iar cercetarea judecătorească s-a încheiat la 14 octombrie 2021. La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă al DNA a cerut, potrivit g4media.ro, ca pedeapsa pe care o va primi Sorin Oprescu să fie orientată spre limita maximă, de 15 ani de detenţie, „ţinând cont că inculpatul este acuzat de fapte grave de corupţie, a fost primar general, senator şi candidat la Preşedinţia României”.

În ultimul său cuvânt, Sorin Oprescu a susţinut că este nevinovat şi a solicitat instanţei achitarea.

105 zile de când instanţa deliberează

Verdictul final urma să fie pronunţat pe 16 decembrie 2021, dar în acea zi, Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că dosarul trebuie să se întoarcă în sala de judecată, pentru a se pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre acuzații. 

La începutul acestui an, judecătorii au decis că Oprescu va fi judecat pentru constituire de grup infracţional organizat, în varianta agravată a infracţiunii, iar pe 28 ianuarie, procesul s-a încheiat și instanţa a rămas în pronunţare. Anunţarea verdictului a fost amânată până acum de două ori. 

Codul de Procedură Penală prevede că „pronunțarea hotărârii nu poate avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. În dosarul fostului primar al Capitalei au trecut deja 105 zile.

DNA: „Oprescu lua 10% din mita pentru contracte”

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu că a aderat la un grup infracţional organizat care, în perioada 2013 – 2015, a înfiinţat în administraţia locală a municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită, sub formă de mită, o parte din profitul brut realizat. 

Printre contractele din bani publici condiţionate de primirea mitei erau şi lucrări efectuate în mai multe cimitire din Bucureşti (modernizare rețele de apă şi canalizare, reparaţii alei etc). Conform rechizitoriului DNA, Sorin Oprescu primea 10% din mită.

Fostul primar al Capitalei a fost arestat preventiv în noaptea de 6 septembrie 2015, la ora 0.33, după ce, potrivit DNA, a încasat 25.000 de euro, parte din mita ce fusese primită pentru atribuirea unui contract de lucrări la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB). Banii erau în punga pentru cadouri pe care Bogdan Popa, director al ACCU, i-a dus-o lui Oprescu, la vila din Ciolpani.

Devenit denunţător la DNA, Popa avea în acea seară tehnică de interceptare pe el, iar bacnotele din mită erau marcate. „Imediat după remiterea banilor, spunându-i-se «25 de la MOGOŞOAIA», reacţia inculpatului (Oprescu) a fost aceea de a spune «Da, da, da! Mulţam!»”, se arată în Încheierea din 30.09.2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi, prin care a fost prelungită arestarea lui Sorin Oprescu. După două luni, el a fost plasat în arest la domiciliu. 

Oprescu a spus că nu se regăseşte în rechizitoriul DNA

În dosar au mai fost puşi sub acuzare patru directori din Primăria Capitalei, şoferul lui Oprescu şi trei administratori de firme. În 2016, cinci dintre inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.

3 ani şi jumătate a durat procesul la Tribunalul Bucureşti. „Sorin Oprescu a contestat în totalitate comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, cu menţiunea expresă că «nu se regăseşte în argumentaţia actului de sesizare a instanţei»”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Condamnările în primă instanță

La 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pârvu a pronunţat prima decizie din acest dosar:

● Sorin Oprescu (fost primar al Capitalei) – 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Instanţa a dispus confiscarea celor 25.000 de euro, dar şi a sumei de 695.871 de lei, „exces de cheltuieli, peste cuantumul veniturilor realizate/declarate” de fostul primar al Capitalei în perioada 2013 – septembrie 2015;

● Bogdan Popa (fost director al CCPBPB şi, ulterior, al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni de închisoare;

● Cristian Stanca (zis „Grenadă”, fostul şofer al primarului Capitalei) – 7 ani şi 8 luni de închisoare;

● Mircea Constantinescu (fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei) – 3 ani şi 4 luni de închisoare;

● Ruxandra Petroi Avasiloae (fost director general la CCPBPB) – 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare;

● Florin Şupeală (zis „Sfântu”, fost director la CCPBPB) – 4 ani de închisoare.

● Romeo Albu (zis „Romică”) – 4 ani şi 11 luni de închisoare;

● Ion Niţă (zis „Ochelaristu”) – 4 ani şi 4 luni de închisoare;

● Claudiu Bengalici (zis „Ben”) – 4 ani şi 4 luni de închisoare.

foto: Hepta

Libertatea