„Soțul meu m-a împușcat. Nu am mai știut când e zi sau noapte”. Îndemnul unei femei dintr-una dintre cele mai violente țări

„Soțul meu m-a împușcat. Nu am mai știut când e zi sau noapte”. Îndemnul unei femei dintr-una dintre cele mai violente țări

Viața lui Shakila Zareen, acum în vârstă de 25 de ani, a fost o adevărată dramă. Forțată să se mărite în adolescență, femeia afgană a fost violată și a trecut prin 22 de operații după ce a fost împușcată în față de soțul ei. Acum se folosește de puterea cuvintelor pentru a încuraja femeile să nu cedeze în fața abuzurilor, relatează BBC.

Afganistanul rămâne unul dintre cele mai aspre locuri pentru femei. Potrivit datelor oficiale, în 2020 au fost confirmate 3.500 de cazuri de violență asupra lor și sunt temeri că numărul acestora va crește.

Shakila Zareen, în vârstă de 25 de ani, născută în Afganistan, dar care acum locuiește în Canada, a povestit pentru BBC experiențele dure prin care a trecut.

„Nu îmi amintesc dacă am zâmbit când eram copil”

„Trecutul a fost atât de dureros, încât m-a determinat să revin cu mai multă forță. Mereu spun că sunt de neînvins și spun «nu» violenței”, a mărturisit tânăra desfigurată, pentru BBC.

În spatele acestor vorbe se ascunde o poveste întunecată.

„Ce să vă povestesc despre copilăria mea? Am avut o copilărie grea. Nu îmi aduc aminte dacă am zâmbit vreodată când eram copil”, spune femeia.

A fost o perioadă plină de provocări. Am fost torturată și bătută de frații mei, de soț și de cumnat. Nici nu știu cum am crescut.

Shakila Zareen:

Obligată să se mărite la 17 ani

Shakila a crescut în Baghlan, un oraș în nordul Afganistanului. Avea 17 ani când a fost forțată să se mărite cu un bărbat mai în vârstă, potrivit declarațiilor sale.

„Când m-am măritat, mi-au arătat un bici fabricat manual și mi-au zis «Ești femeie și asta meriți!»”, și-a amintit tânăra ceea ce s-a petrecut în urmă cu mai puțin de un deceniu.

Dar încă de la început, nu s-a împăcat cu soarta femeilor bătute. „Am întrebat mereu, «Cu ce am greșit noi și de ce ne bateți?». S-au simțit ofensați. Cum poate o femeie să îi înfrunte și să comenteze”, a povestit afgana.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. După ce a fost la secția de Poliție să reclame abuzurile, a fost împușcată în față.

Mai târziu, au aflat că fusesem la secția de Poliție. Soțul meu m-a împușcat și nu am mai știut când este zi sau noapte.

Shakila Zareen, afgană:

„În spital, am încercat să vorbesc, dar nu am reușit”

Internată în spital și desfigurată, femeia a sperat inițial că totul este un coșmar și că „acest vis oribil se va termina”.

„Când m-am trezit în spital, voiam să vorbesc, dar nu eram capabilă”, a rememorat afgana.

Foto: Captură BBC

„Apoi mi-am văzut mama plângând și am realizat că nu fusese un coșmar. Fusese real, parte din viața mea”, a adăugat ea.

Mesajul tinerei: „Femeile afgane nu vor ceda niciodată în fața violenței”

Astăzi, Baghlan este un oraș în prima linie a violențelor. Forțele talibane și afgane duc o luptă care s-a intensificat și zeci de orașe au fost ocupate de talibani în ultimele săptămâni.

Shakila s-a mutat însă în Canada și, în ciuda a tot ceea ce a îndurat, spune că a fost norocoasă, pentru că își folosește puterea cuvântului și chipul desfigurat pentru a le explica femeilor afgane că nu trebuie să îndure ce a pățit ea.

Femeile din Afghanistan duc o viață extrem de grea și nu văd ce viitor pot avea. Dacă nu aș fi vorbit, să îmi apăr drepturile, aș fi murit de durere sau din cauza torturii.

Shakila Zareen, afgană:

La final, a transmis un mesaj: „Mesajul meu este că femeile afgane nu vor ceda niciodată în fața violenței”. „Vom continua să luptăm pentru drepturile noastre”, a spus ea.

Libertatea