Spania le-a încălcat liderilor separatiști din Catalonia drepturile politice, susține ONU

Spania le-a încălcat liderilor separatiști din Catalonia drepturile politice, susține ONU

Spania a încălcat drepturile politice ale foștilor lideri catalani care au participat tentativa de secesiune din 2017, a constatat Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, relatează Euronews.

Raportul comisiei afirmă că Madridul nu ar fi trebuit să îi suspende din funcție pe oficialii catalani și să îi lipsească de atribuții înainte de a-i condamna.

Fostul vicepreședinte al guvernului regional catalan, Oriol Junqueras, și trei foști miniștri regionali, Raül Romeva, Josep Rull și Jordi Turull, au fost încarcerați pentru rolul pe care l-au avut în referendumul de independență din 2017.

Curtea Constituțională a Spaniei a decis că referendumul a fost invalid, iar cei patru au fost găsiți, inițial, vinovați de „rebeliune”. În octombrie 2019, acuzațiile au fost diminuate la „răzvrătire”.

Decizia de a-i acuza de rebeliune și de a-i suspenda din funcțiile publice, înainte de pronunțarea unei condamnări, „nu s-a bazat pe motive rezonabile și obiective prevăzute de lege”, a constatat comisia ONU.

Acuzația de „rebeliune” presupunea o „revoltă violentă împotriva ordinii constituționale”, a adăugat comisia, precizând că cei patru lideri au îndemnat Catalonia să „rămână strict pașnică”.

„Decizia de suspendare a oficialilor aleși trebuie să se bazeze pe legi clare și previzibile care să stabilească motive rezonabile și obiective pentru restricționarea drepturilor politice”, a mai motivat comisia ONU.

Grupul de 18 experți din cadrul Organizației Națiunilor Unite și-a publicat concluziile miercuri, după ce în 2018 a fost depusă o plângere de către liderii regionali din Catalonia.

Nouă dintre cele 12 persoane condamnate pentru tentativa eșuată de declarare a independenței au fost condamnate la închisoare. Acestea au fost grațiate în 2021, dar încă nu au voie să ocupe funcții publice.

Fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, a scris pe Twitter că concluziile ONU reprezintă o „palmă peste față” pentru Spania. „Un stat membru al UE încalcă drepturile politice și aceasta este o amenințare reală la adresa democrației în Europa”, a afirmat el.

Una altra bufetada des de Nacions Unides a la cara de l’Estat espanyol per la violació de drets polítics dels nostres representants. Els responsables d’aquella violació no poden donar lliçons de democràcia i haurien d’assumir responsabilitats. Van fer un cop a la democràcia. https://t.co/d3fFtvYpvP

— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) August 31, 2022

Puigdemont a fugit în Belgia în 2017 pentru a evita urmărirea penală pentru rolul său în tentativa de secesiune din 2017.

Foto: EPA

Libertatea