Spania va reduce TVA la gaze de la 21% la 5%, ca să „împartă corect costurile războiului”

Spania va reduce TVA la gaze de la 21% la 5%, ca să „împartă corect costurile războiului”

Guvernul spaniol va reduce taxa pe valoarea adăugată la gaze naturale de la 21% la 5% începând cu luna octombrie pentru a reduce impactul creșterii facturilor la utilități, a anunțat joi premierul Pedro Sanchez, citat de Reuters.

Conform oficialului, guvernul încearcă să „împartă corect costurile și cheltuielile războiului (din Ucraina)”. În ultimul an, guvernul spaniol a redus de două ori TVA-ul la electricitate.

Costurile cu energia au crescut masiv după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, deoarece Rusia este principalul furnizor de energie al Europei. Gazele naturale livrate de Gazprom sunt folosite atât pentru producerea de electricitate, cât și pentru încălzire.

Consumul a crescut

Spania și-a asumat reducerea consumului de gaze cu 7% însă, până în acest moment, consumul său de gaze naturale a crescut comparativ cu anul trecut.

Valurile de căldură din această vară au determinat o creștere a cererii de electricitate pentru aer condiționat și au redus producția de energie hidroelectrică, o sursă semnificativă în Spania, din cauza lipsei de apă.

Spania nu importă gaze din Rusia, ci folosește gaze importate din Algeria prin conducte, dar și prin intermediul terminalelor de gaze naturale lichefiate. Principalii furnizori de gaze lichefiate sunt Algeria, Qatar și Nigeria.

Libertatea