Spitalul mobil de la Lețcani, preluat de ISU Iași. Care va fi destinația lui

Spitalul mobil de la Lețcani, preluat de ISU Iași. Care va fi destinația lui

Spitalul modular de la Lețcani, care a costat peste 13 milioane de euro și a stat deschis doar trei luni pentru bolnavii de COVID-19, va fi preluat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași. Colonelul-șef Ionuț Ciprian Grădinaru spune că acesta va putea fi utilizat în viitor pentru orice tip de urgență medicală.

Spitalul de la Lețcani, achiziționat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest” cu 13 milioane de euro, finanțare obținută de la Consiliile Județene din Iași și Neamț, a stat mai mult închis decât deschis, după inaugurare, funcționând, de fapt, doar pentru trei luni.

Având probleme cu încălzirea în saloane în timpul perioadei reci, când medicii au reclamat că au fost înregistrate și temperaturi negative în interior, dar și probleme cu evacuarea pacienților în caz de urgență, identificate de ISU Iași, acesta s-a închis în ianuarie „pentru dezinfecție” și nu s-a mai redeschis.

ISU Iași va prelua unitatea medicală, iar Ionuț Ciprian Grădinaru, colonel- șef, a declarat pentru Libertatea că Euronest și-a luat angajamentul că va remedia toate problemele înaintea procesului de predare-primire.

„Va fi predat către ISU Iași. Inițiativa a fost a noastră de la bun început, de când s-a început caietul de sarcini. Dar nu s-a făcut asta fiindcă cei de la Consiliul Județean au considerat că e mai bine să administreze ei. Noi o să ne ocupăm de tot ce înseamnă mentenanță, iar personalul medical va fi distribuit prin ordin al comandatului acțiunii și nu va mai fi presiunea pe un singur spital, va fi la nivel național / regional”, a explicat Ionuț Ciprian Grădinaru.

Proiectul pentru transferul spitalului va fi aprobat în plenul Consiliului Județean Iași în ședința de miercuri, 21 iulie.

Colonelul-șef ISU Iași dă asigurări că, după ce va fi preluat spitalul, acesta va putea fi funcțional „la orice moment de zi sau de noapte”, pentru orice tip de urgență medicală.

Unitatea medicală va rămâne în conservare, în același loc unde se află și astăzi, la ieșirea din Iași spre Lețcani.

Libertatea