SRI: Spitalul Witting, ținta unui atac cibernetic. Atacatorii au cerut răscumpărare

SRI: Spitalul Witting, ținta unui atac cibernetic. Atacatorii au cerut răscumpărare

SRI a investigat un atac informatic la Spitalul Witting din București, „care a vizat serverele entității din domeniul sănătății”, a informat Serviciul Român de Informații joi seară, într-un comunicat.

Spitalul Witting din București a fost ținta unui „atac cibernetic cu aplicația ransomware PHOBOS”, în urma căruia i-a fost cerută o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere, potrivit SRI.

Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituția afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Comunicat SRI:

Contactat de Libertatea, managerul Spitalului Witting, Cristian Banu, a declarat că situația s-a rezolvat.

„Sistemul funcționează de astăzi, de la ora 10:00. S-a făcut scanarea lui, este totul în regulă. Să dea Domnul să nu se ambiționeze ăștia și să facă alte nebuneli”, a afirmat Banu.

Un atac similar a avut loc în vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate în contextul lipsei unor soluții antivirus la nivelul infrastructurii informatice, potrivit SRI.

Ce este o aplicație ransomware

Ransomware este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe calculator sau telefon mobil, împiedică accesul la informații.

Concret, un ransomware criptează datele victimei și solicită plata unei sume de bani drept „răscumpărare” pentru ca victima să aibă din nou acces la date.

Pentru prevenireaunor atacuri de tip ransomware, experții Centrului Național CYBERINT și CERT-RO recomandă:

un antivirus actualizatactualizarea sistemelor de operare și a tuturor aplicațiilor utilizateschimbarea frecventă a parolelorrealizarea unor copii de siguranță a datelor

Libertatea