State din India vor să introducă politica celor 2 copii și să ofere stimulente pentru sterilizare

State din India vor să introducă politica celor 2 copii și să ofere stimulente pentru sterilizare

Mai multe state indiene se gândesc să pună în aplicare o politică controversată, prin care să limiteze numărul de copii pe familie la doi și să stimuleze sterilizarea, ca mijloc de control al creșterii populației, informează The Guardian. Proiectul prevede și pierderi de beneficii din partea statului și chiar concendieri de la locul de muncă pentru cuplurile cu mai mult de doi copii.

Statul Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei, cu 204, 2 milioane de locuitori – un număr mai mare decât Brazilia – a anunțat proiectul legislativ prin care orice persoană cu mai mult de doi copii ar putea pierde ajutoarele de stat, subvențiile și chiar locurile de muncă în instituții guvernamentale.

Dar în situația în care o familie cu doi copii, unul dintre părinți se sterilizează voluntar, această familie va primi stimulente.

Proiectul de lege a fost prezentat de guvernul statului Uttar Pradesh, controlat de partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP), care conduce şi guvernul central. Ministrul-șef al statului Yogi Adityanath este considerat unul dintre cei mai duri naționaliști din partid și va candida și la alegerile de anul viitor.

Guvernul local a spus că proiectul de lege este fomat de „resursele ecologice și economice limitate”.

Statul nord-estic Assam, cu 30 de milioane de locuitori, care este și el condus de BJP, a anunțat luna trecută planuri pentru o măsură similară, care anulează beneficiile guvernamentale pentru familiile cu mai mult de doi copii.

Statul Gujarat, 62 milioane de locuitori, un alt stat BJP, este, de asemenea, în curs să anunțe o legislație similară.

Deși se preconizează că India va depăși China ca număr de populație în următorul deceniu, mulți au pus la îndoială necesitatea acestor politici propuse în statele indiene.

Cu toate că statul Uttar Pradesh are o populație mare, cercetările arată că rata natalității în stat a scăzut aproape la jumătate între 1993 și 2016 și continuă să scadă, cu previziuni că până în 2025 numărul mediu de copii va scădea la 2,1 per mamă.

O tendință similară de declin se observă în toată India. Potrivit unui raport guvernamental din 2020, rata totală a fertilității – numărul de copii născuți per femeie – a scăzut în 14 din 17 state și este acum la 2,1 sau mai puțini copii.

Decizia mai multor guverne locale BJP de a propune politica celor doi copii a fost văzută ca fiind motivată politic și o cale de a ajunge la alegătorii hindusi, în special în Uttar Pradesh, unde vor avea loc alegeri anul viitor.

În Uttar Pradesh și state precum Assam, care au populații musulmane mari, există o credință larg răspândită, dar neîntemeiată, conform căreia familiile musulmane supraproduc, folosind resurse valoroase și punând populația hindusă în pericol de a deveni minoritară.

O politică pentru doi copii a fost deja pusă în aplicare sub diferite forme în 12 state din India, dar patru state au revocat-o.

Militanţii au avertizat că politica afectează în mod disproporţionat femeile, în special mamele singure, şi au îndemnat guvernul să se concentreze asupra mijloacelor contraceptive şi educaţionale pentru controlul populaţiei.

Libertatea