Stațiuni și plaje din Albania

Stațiuni și plaje din Albania

Dacă plănuiești să mergi în Albania, ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase stațiuni și plaje. Coasta sudică a Albaniei este un colț fotogenic al țării: un loc cu cătune țesute cu străzi pietruite și mici biserici ortodoxe care împânzesc terenul.

Stațiuni și plaje din Albania

Saranada 

Saranda, Albania

Saranda este un oraș balnear situat pe coasta Mării Ionice, în partea de sud a Albaniei. Un număr mare de oameni din întreaga lume vizitează orașul cu nave de croazieră pentru a explora frumusețea naturală a Saranda și apele sale mediteraneene. 

Celebrele situri arheologice, munții, plajele, podgoriile și pășunile atrag vizitatorii în acest loc. Orașul este locuit de greci care formează o minoritate în Albania.

 Punctele turistice și obiectivele turistice din această zonă sunt foarte frumoase. Sunt multe lucruri de făcut și de explorat în Saranda.

Vlora

Fondată în secolul al VI-lea î.Hr. și cunoscută în Antichitate sub numele de Aulona, Vlorë a fost construită într-unul dintre cele mai frumoase locuri din sudul Albaniei. 

Țărmurile sale prezintă un amestec unic de plaje stâncoase și de nisip, iar în fața orașului se întind priveliștile superbe ale Peninsulei Karaburun și ale Insulelor Sazan.

Vlorë este punctul de plecare al Rivierei albaneze, iar țărmurile sale sunt scăldate atât de Marea Adriatică, cât și de Marea Ionică. Este una dintre cele mai populare destinații turistice din Albania, datorită și proximității parcurilor arheologice Orikum și Amantia și a Parcului Național Llogara.

Dincolo de plajele sale paradisiace și de minunile naturale, orașul are o importanță istorică pentru Albania, deoarece a găzduit Prima Adunare Națională, în cadrul căreia Albania și-a declarat independența față de Imperiul Otoman la 28 noiembrie 1912.

 Vizitatorii interesați să afle mai multe despre acest eveniment pot vizita cu ușurință Muzeul Independenței, care i-a fost dedicat. De fapt, Vlorë se mândrește cu mai multe muzee care atestă trecutul său și, în general, istoria bogată a Albaniei, inclusiv un muzeu etnografic.

Shkodër

Shkodër este unul dintre cele mai vechi orașe din țară, fondat în secolul al IV-lea î.Hr. ca centru al tribului de illiri Labeat, cunoscut sub numele de Scodra.

Shkoder a fost ocupat de mai multe ori de-a lungul istoriei: Mai întâi de romani (168 î.Hr.), apoi de sârbi (1040), de venețieni (1396) și, în cele din urmă, de otomani (1479).

Orașul a revenit sub control albanez ca principat feudal al Balshaj în secolul al XIV-lea și a servit ca centru municipal al Bushatllinj Pashallëk din 1757 până în 1831.Principala atracție turistică a orașului Shkoder este Castelul Rozafa.

Castelul este înconjurat de apele a trei râuri: Drini, Buna și Kiri. La fel ca orașul pe care îl proteja, castelul are origini ilirice. 

Drymades

Încă din zorii zilei este un loc uimitor, cu ape de un albastru aproape maldivian, prinse într-un mic golf. Există o porțiune cu pietriș, precum și o întindere de nisip, cele două fiind despărțite de o stâncă mare – și lucrurile nu se aglomerează niciodată, nici măcar în timpul verii. 

Dhërmi

Dhërmi

În apropiere de Drymades, vei găsi Dhërmi, unul dintre cele mai faimoase locuri din Albania datorită aspectului său de poster: o întindere de pietricele și stânci palide, scăldate de ape turcoaz. 

Această plajă este una dintre cele mai lungi de pe riviera albaneză; vara, este fără îndoială cea mai aglomerată – și cea mai zgomotoasă, cu muzică în difuzoare și cazări pline până la refuz. 

Dar dacă ești pregătit să mergi puțin pe jos, ar trebui să poți găsi un loc chiar și în luna august.

Himara

Acesta ar putea fi cel mai îndrăgit oraș de plajă din Albania, o pată de albastru tropical pe care o întrezărești când treci de trecătoarea dramatică Llogara Pass și vezi cum se întinde mai jos. 

Este cu siguranță unul dintre cele mai frecventate locuri de pe Riviera albaneză, dar în ciuda acestui fapt nu și-a pierdut farmecul. În apropierea orașului există mai multe zone, printre care Livadhi, un golf cu pietricele albe și fine, mărginit de măslini, și Potami, întins în mod atractiv între mare și un râu.

Borsh

Pe un fundal rustic de vârfuri, plantații de măslini și capre care pasc, cea mai mare plajă din Albania este într-adevăr impresionantă: pietricele de un alb pur care se desfășoară pe 7 km de-a lungul Rivierei albaneze și Marea Ionică de un albastru impresionant, fac din acest loc unul unic.

 Satul Borsh, situat la aproximativ 2 km de plajă, găzduiește o populație de musulmani albanez.

Ksamil

Ksamil is the most beautiful sea resort in Albania.,Image: 477735154, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

La sud de Saranda, vei ajunge la Ksamil, una dintre cele mai râvnite destinații de plajă din Albania. Atât de frumoasă este, încât a fost supranumită „perla ionică”. Cadrul este cu adevărat spectaculos, într-un golf cu trei insule mici la care poți ajunge cu o barcă locală sau înota, peste ape de un turcoaz uimitor. 

Gjipe

Ascunsă vederii de munții care o legănau, Gjipe este o plajă perfectă – în esență, un sinonim pentru liniște și relaxare. Golful se află la o oarecare distanță de șosea și pentru a ajunge la el va trebui să faci o drumeție de o jumătate de oră sau mai mult. 

Acestea fiind spuse, drumul este foarte ușor pentru ochi, prin peisaje naturale parfumate care dezvăluie priveliști tentante ale coastei pentru a îți grăbi drumul. Nu e de mirare că unii vizitatori decid să rămână pentru o noapte sau două – există opțiuni de camping pe plajă.

Narta, Zvernec

La doar 15 minute de mers cu mașina din Vlora, te poți minuna la Narta, o frumoasă lagună de nisip cu ape de un albastru technicolor, calme și calde – și, prin urmare, perfecte pentru familii. 

Dincolo de băi de soare și înot, principalul motiv pentru o excursie de o zi aici este vizitarea micii insule Zvernec: accesibilă de-a lungul unei pasarele de lemn construite recent, aceasta găzduiește miraculoasa Mănăstire Sfânta Maria, de factură bizantină târzie, ascunsă de nori ondulanți de pini înalți și întunecați.

Spille

Aflată la sud de orașul port Durrës, această întindere de nisip de 8 km lungime are loc pentru toată lumea. Cei mai mulți oameni nu se aventurează mult mai departe de blocurile de șezlonguri și umbrele de soare cele mai apropiate de micul centru al satului Spille, dar ia-o puțin spre nord sau spre sud și vei descoperi rapid că mulțimea se subțiază. De asemenea, există restaurante și cafenele înșirate de-a lungul întregului drum.

Qeparo

În capătul sudic mai liniștit al Albaniei, această plajă este un mic răsfăț ascuns. Este mai degrabă ca și cum ai avea o felie din Coasta Amalfi, dar la jumătate din preț. Este mai mică și mai puțin accesibilă decât plaja vecină Borsh, ceea ce, de fapt, este în avantajul ei.

Sursa foto: 123rf.com/ Profimedia

 Locuri de vizitat în Cehia – cele mai apreciate destinații turistice

Libertatea