Streinu Cercel explică de ce persoanele vaccinate complet împotriva COVID-19 se pot infecta în continuare

Streinu Cercel explică de ce persoanele vaccinate complet împotriva COVID-19 se pot infecta în continuare

Medicul Adrian Streinu Cercel, fost manager al Spitalului Matei Balș din București, a declarat joi, la B1TV, că vaccinurile anti-COVID sunt esențiale, dar trebuie să fie dublate de respectarea măsurilor sanitare.

„Vaccinurile ne protejează pe dinăuntru și nu la nivelul mucoaselor. Vaccinul ne protejează să nu facem forme de boală, dar nu ne protejează dacă renunțăm la mască, la măsurile de igienă personală, etc”, a afirmat Streinu-Cercel.

Acesta a precizat că „este posibil ca la nivelul mucoasei nazale să ne infecăm cu acest nou virus, dar nu vom dezvolta forme severe de boală sau alte minunății”.

Avem două tipuri diferite de apărare, la nivelul mucoaselor ne apărăm cu niște anticorpi de tipul imunoglobulină A, iar în interiorul nostru ne apărăm cu anticorpi de tipul imunoglobulină G. Diferența este foarte mare între ele. Vaccinul generează apariția acestui tip de anticorpi de tipul imunoglobulinei G.

Adrian Streinu-Cercel:

Doctorul a mai precizat că vaccinurile sunt importante pentru stoparea pandemiei, tocmai pentru că infecțiile se pot transmite în continuare dacă doar o parte dn populație este vaccinată.

„Acest vaccin este o mană cerească pentru noi. Dacă nu înțelegem acest lucru, să nu ne mirăm că ni se întâmplă”, a mai spus Streinu-Cercel.

În decembrie 2020, Adrian Streinu Cercel și-a dat demisia din funcția de director al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru a ocupa un post de parlamentar în Senatul României din partea PSD.

Libertatea