Studii din Israel: A treia doză de vaccin Pfizer restabileşte protecţia împotriva COVID la 95%

Studii din Israel: A treia doză de vaccin Pfizer restabileşte protecţia împotriva COVID la 95%

Mai multe studii realizate în Israel arată că o a treia doză de vaccin Pfizer administrată la şase luni după primele două restabileşte protecţia dată de acest vaccin împotriva infecţiei la 95%, potrivit datelor transmise de compania Pfizer către Food and Drug Administration (FDA) şi citate de CNBC. Studiile în desfășurare ale Pfizer au arătat că la 4-6 luni de la a doua doză, eficacitatea vaccinului împotriva infectărilor simptomatice scade de la un maxim de 95% la 84%.

FDA a publicat miercuri rezultatele studiilor în contextul în care agenția se confruntă cu presiuni din partea administrației Biden pentru a autoriza cea de-a treia doză de vaccin pentru populaţia generală încă de săptămâna viitoare.

Datele au fost colectate de la 1 iulie până la 30 august, când varianta Delta era în creştere în toată ţara.

Pfizer a spus că datele din programul de vaccinare din Israel, prima țară care a început imunizarea populației cu cea de-a treia doză, arată că o a treia doză „are aceleași reacții adverse similare cu cele observate de la a doua și restabilește niveluri ridicate de protecție împotriva infectărilor simptomatice (revine la aproximativ 95% protecție)”.

Pe baza acestora, Pfizer a spus că „solicită acordarea unei doze de rapel din vaccinul Pfizer administrat intramuscular la aproximativ 6 luni după doza 2 la persoanele cu vârsta peste 16 ani”.

De asemenea, compania a inclus date dintr-un studiu de fază 3, pe aproximativ 300 de persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 55 de ani.

O treime dintre participanţi erau supraponderali, iar o treime erau obezi, conform documentelor.

Guvernul SUA a anunţat în august că cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID va fi administrată din 20 septembrie americanilor pentru care au trecut opt luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID, însă decizia administrării acestei a treia doze de consolidare depinde de autorizarea pe care trebuie să o dea FDA.

FDA se reunește vineri pentru a revizui cererea Pfizer și a partenerului său german BioNTech de a aproba a treia doză de vaccin pentru populație.

România va începe să administreze cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 din luna octombrie, după ce vor veni recomandările Agenției Europene a Medicamentului, după cum a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, pe 7 septembrie.

Libertatea