Studiu: Anticorpii la persoanele care s-au infectat cu COVID durează cel puțin 9 luni

Studiu: Anticorpii la persoanele care s-au infectat cu COVID durează cel puțin 9 luni

O cercetare realizată de experți de la Imperial College London şi Universitatea din Padova arată că anticorpii generați de sistemul imunitar în urma infectării cu noul coronavirus durează ”cel puţin” nouă luni, potrivit Dpa, citată de Agerpres.

Cercetătorii au constatat că nivelurile de anticorpi ”se menţin ridicate”, indiferent dacă persoana infectată a dezvoltat sau nu simptome de COVID-19, boala cauzată de acest virus.

”Marea majoritate a infecţiilor cu SARS-CoV-2 (coronavirus), indiferent de prezenţa simptomelor, dezvoltă anticorpi”, conform cercetării publicate luni în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Concluziile studiului au fost trase după testarea pacienţilor din nordul Italiei, una dintre regiunile cele mai afectate la începutul pandemiei.

Aproximativ 3.000 de locuitori din Vo’, un oraş din nordul Italiei, carantinat cu armată la începutul anului 2020 după descoperirea primelor cazuri cu COVID din Europa au fost testaţi pentru anticorpi în luna mai 2020 şi, din nou, în noiembrie.

La sfârşitul lui 2020, ”nivelurile detectabile de anticorpi” s-au menţinut la 98,8 procente dintre persoanele care s-au infectat cu virusul în februarie sau martie.

De asemena, echipa de cercetători a declarat că a detectat chiar şi cazuri de creştere a nivelului de anticorpi, ceea ce sugera ”potenţiale reinfectări” şi un posibil ”impuls dat sistemului imunitar”.

În privința vaccinurilor, un studiul efectuat de Universitatea din Washington şi publicat luna trecută în jurnalul Nature a sugerat că imunitatea ar putea fi ”pentru totdeauna”, în funcţie de tipul de vaccin utilizat.

Cu toate astea, majoritatea estimărilor, inclusiv cele ale producătorilor, sugerează faptul că vaccinurile contra coronavirusului oferă cel puţin şase până la opt luni de imunitate împotriva variantelor iniţiale.

”Trebuie să continuăm să monitorizăm persistenţa anticorpilor pentru perioade mai lungi de timp”, a atras atenţia Enrico Lavezzo de la Universitatea din Padova, conducătorul echipei de cercetători ale cărei teste au sugerat probabilitatea ca una din patru infecţii să fie răspândită în cadrul gospodăriilor.

Libertatea