Studiu: Tuberculoza poate fi transmisă printr-o simplă respirație

Studiu: Tuberculoza poate fi transmisă printr-o simplă respirație

Simplul fapt că o persoană bolnavă de tuberculoză respiră ar putea fi un mod major de transmitere a infecției, arată un studiu din Africa de Sud, dat publicităţii marţi. Concluziile cercetătorilor ar putea modifica mult strategiile de luptă împotriva acestei boli, de obicei centrate pe tuse, care este principalul său simptom, informează AFP, citată de Agerpres.

Cercetarea nu a fost încă analizată de alţi oameni de ştiinţă.

Cu toate astea, dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiraţie, aceasta înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Într-adevăr, „acest lucru lasă loc pentru o transmitere ne-neglijabilă înainte ca persoanele infectate să fie tratate”, a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).

Expertul mai spune că o nouă abordare în lupta împotriva tuberculozei ar consta să fie detectate persoanele infectate cu tuberculoză fără să se mai aștepte ca acestea să fie tratate.

„Dacă transmiterea este posibilă în absenţa simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicată „, recunoaşte el.

Tuberculoza, cea mai letală boală infecţioasă, în afară de COVID

Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi „bacilul Koch”, după numele descoperitorului său.

Concluziile studiului au fost tarse după ce cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii la 39 de persoane infectate. Ei au măsurat în ce măsură această bacterie a pătruns în aer de la persoanele infectate atunci acestea respirau normal, profund şi când tuşeau.

După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conţineau bacteria.

Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia, însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica ideea că 90% dintre bacteriile care pătrund în aer de la o persoană infectată sunt transmise pe această cale.

La începutul pandemiei de COVID, experții nu puteau spune cu certitudine că virusul se transmite prin aerosoli. Ulterior, a apărut un consens cu privire la faptul că acesta reprezintă un mod major de transmitere a bolii.

OMS estimează că 1,5 milioane de persoane mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial, ceea ce face din tuberculoză cea mai letală boală infecţioasă, cu excepţia COVID-19.

Potrivit OMS, aproape un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria tuberculozei, însă doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea din ţări cu venituri mici şi medii.

Libertatea