Studiu: Vaccinul Pfizer produce de zece ori mai mulți anticorpi decât serul chinezesc Sinovac

Studiu: Vaccinul Pfizer produce de zece ori mai mulți anticorpi decât serul chinezesc Sinovac

Angajaţii din domeniul sănătăţii din Hong Kong care au fost imunizaţi cu schema completă cu vaccinul Pfizer/BioNTech au un nivel de anticorpi de aproximativ 10 ori mai mare decât cei care au făcut vaccinul Sinovac bazat pe virusuri inactive, potrivit unui studiu, informează Bloomberg, citat de Mediafax.

„Diferenţele în concentraţia anticorpilor neutralizatori identificate în studiul nostru s-ar putea traduce în diferenţe substanţiale în ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor”, au precizat cercetătorii studiului realizat în Hong Kong.

Constatările studiului din Hong Kong se alătură unui număr tot mai mare de dovezi potrivit cărora vaccinurile ARNm sunt superioare când vine vorba de oferirea unei protecţii potente şi cuprinzătoare împotriva SARS-CoV-2 şi variantelor sale, comparativ cu celelalte vaccinuri.

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech are la bază tehnologia ARN mesager, în timp ce vaccinul chinezesc Sinovac funcţionează pe bază de viruşi inactivi.

În comparație cu țările care au folosit vaccinuri care utilizau ARNm, statele care şi-au axat campania de imunizare anti-COVID pe vaccinurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm nu au înregistrat o scădere atât de mare a numărului de cazuri.

Chiar și așa însă, vaccinurile cu tehnologie tradiţională au redus semnificativ numărul de infecţii severe şi decese cauzate de COVID-19.

Unele state, cum ar fi Thailanda și Emiratele Arabe Unite, care au realizat imunizarea populației cu vaccinurile cu tehnologie tradițională, le oferă acum oamenilor deja vaccinați cu schema completă o a treia doză a unui vaccin ARNm, în contextul răspândirii variantei Delta, mult mai contagioase, a coronavirusului.

FOTO: EPA

Libertatea