SUA facilitează evacuarea din Afganistan a patru americani, în premieră după retragerea din țara controlată de talibani

SUA facilitează evacuarea din Afganistan a patru americani, în premieră după retragerea din țara controlată de talibani

Cei patru cetățeni americani au părăsit teritoriul afgan pe cale terestră, după cum a anunțat un oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters, potrivit Agerpres. Este pentru prima dată când cetățeni ai SUA sunt evacuați din Afganistan după 31 august, atunci când s-a încheiat oficial retragerea trupelor americane din țara care se află de mai bine de trei săptămâni sub controlul talibanilor.

Potrivit oficialului citat, talibanii au fost informați în legătură cu evacuarea și nu au împiedicat operațiunea, iar cei patru americani au ajuns într-un stat învecinat, fără ca acesta să fie precizat.

Statele cu care se învecinează Afganistanul sunt Pakistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran şi China.

Ronny Jackson, membru al Congresului, spune este vorba despre patru persoane care provin din districtul lui din Texas, care au reușit să părăsească Afganistanul „după două săptămâni şi multiple încercări periculoase”.

În acest moment, în Afganistan mai sunt aproximativ 100 de cetățeni americani care vor să plece din țară, potrovit oficialilor americani.

Statele Unite au anunțat pe 30 august că au încheiat retragerea din Afganistan, la capătul a 15 zile de operațiuni haotice de evacuare a cetățenilor americani și a civilor afgani, după preluarea controlului de către talibani.

Începând din 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să cucerească orașul Kabul, capitala țării, peste 122.000 de persoane au fost evacuate.

Retragerea completă a avut loc după 20 de prezență a SUA în Afganistan.

Foto: EPA

Libertatea