Taiwan acuză China că i-a invadat spațiul aerian cu 19 avioane militare

Taiwan acuză China că i-a invadat spațiul aerian cu 19 avioane militare

China a desfășurat duminică o incursiune de anvengură în spațiul aerian al Taiwanului, a acuzat Ministerul Apărării de la Taipei, care a precizat că au fost implicate 19 avioane militare, inclusiv bombardiere nucleare, relatează BBC. Oficialii din Taiwan se plâng, de mai bine de un an, de violările ale spațiului său aerian din partea Chinei.

China vede Taiwanul democratic drept o regiune separatistă, în timp ce Taiwan se declarată stat suveran.

Patru bombardiere nucleare H-6 dar și avioane de luptă anti-submarin au pătruns în spațiul aerian al Taiwanului. Sistemele de apărare cu rachetă au fost declanșate, iar avioane de luptă taiwaneze au fost trimise pentru a avertiza piloții chinezi să iasă din spațiul aerian al țării, transmite ministerul apărării.

China nu a comentat acuzațiile lansate din Taiwan, dar astfel de operațiuni desfășurate de Beijing au venit, în special, în momente în care China a dorit să-și manifeste nemulțumirea față de declarații făcute în Taiwan. Nu este clar ce a generat ultima incursiune.

Cu toate acestea, luna trecută, ministrul apărării din Taiwan a avertizat că forțele armate chineze ar putea „paraliza” defensiva țării că amenințarea chineză este în creștere.

În iunie, China a desfășurat o incursiune cu 28 de avioane militare, în timp ce o misiune similară din ianuarie a implicat 15 avioane, iar alta din aprilie alte 25.

China și Taiwan au guverne separate din 1949 de la sfârșitul războiului civil chinez, iar Beijingul a încercat în repetate rânduri să limiteze relațiile externe ale Taiwanului și nu a exlus să reia controlul asupra insulei cu forța.

Libertatea