Taiwanul a tras focuri de avertisment pentru a respinge dronele Chinei, care zburau aproape insulele sale

Taiwanul a tras focuri de avertisment pentru a respinge dronele Chinei, care zburau aproape insulele sale

Comandamentul de apărare al grupului de insule Kinmen a precizat că trei drone civile au fost observate marți seara în Dadan, Erdan și Shiyu, trei mici insule aflate la câțiva kilometri de orașul chinez Xiamen. Armata Taiwanului a tras, pentru prima dată, focuri de avertisment ca să îndepărteze dronele Chinei, relatează BBC.

Cele trei drone au fost văzute zburând înapoi spre China continentală, a anunțat ulterior Ministerul Apărării din Taiwan.

Autoritățile de la Taipei s-au plâns în ultimele săptămâni că dronele chineze zboară aproape de insulele sale din zona Chinei continentale.

Taiwanul a raportat o înmulțire a zborurilor cu drone după ce China a lansat exerciții militare de amploare într-o demonstrație de forță după vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august. Guvernul Taiwanului a acuzat Beijingul că folosește aceste exerciții militare pentru a se pregăti pentru o invazie.

Autoritățile chineze nu au reacționat în urma anunțului Taiwanului privind alungarea dronelor, însă Beijingul a respins la începutul acestei săptămâni acuzațiile oficialilor de pe insulă privind „hărțuirea repetată de către dronele chineze”.

Taiwanul a transmis miercuri că este pregătit să „contraatace” dacă avioanele și navele Chinei intră în spațiul său teritorial.

China consideră că Taiwanul este parte din propriul său teritoriu, în timp ce Guvernul de la Taipei susține că Beijingul nu a condus niciodată insula și, prin urmare, nu are dreptul să o revendice.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

Libertatea