Taxiurile zburătoare, testate în Franța. Când vor începe să fie utilizate noile vehicule electrice

Taxiurile zburătoare, testate în Franța. Când vor începe să fie utilizate noile vehicule electrice

Franța va începe să testeze taxiuri aeriene electrice în următoarele luni, într-un hub din apropierea Parisului, cu scopul de a avea două rute de zbor dedicate pentru transportul pasagerilor până la Jocurile Olimpice din vara anului 2024, relatează time.com.

O rută urmează să lege aeroporturile Charles de Gaulle și Le Bourget, iar cealaltă va face legătura între două suburbii din sud-vestul Capitalei Franței, potrivit unui comunicat transmis joi, 25 noiembrie, de operatorul Aeroports de Paris (ADP).

Volocopter GmbH, Airbus SE, Vertical Aerospace Group, Lilium NV și Joby Aviation se numără printre dezvoltatorii de vehicule zburătoare electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL) care participă la acest proiect, împreună cu autoritatea de aviație civilă a Franței, a precizat operatorul aeroporturilor.

Zonele de aterizare și decolare de la nodul Pontoise-Cormeilles-en-Vexin au fost adaptate pentru teste de zbor cu asemenea aparate la începutul acestui an.

Vehiculele electrice cu decolare și aterizare verticale apar rapid ca o noi variante pe piața de transport, dezvoltatorii încercând să obțină sute de milioane de dolari pentru proiectele lor. Vertical Aerospace din Marea Britanie și rivalul german Volocopter se numără printre companiile europene care concurează pentru comenzi pe această piață, alături de Lilium.

Proiectul francez se adaugă pe o listă tot mai mare de baze în întreaga lume, inclusiv cele promovate de firma de infrastructură Urban-Air Port și producătorul de automobile Hyundai Motor, sud-coreenii vizând deschiderea la începutul anului viitor a unui prim astfel de sit în Coventry, Anglia.

Testele de la nodul Pontoise cu două piste vor urmări: nivelul de zgomot și vibrații în timpul zborurilor Volocopter, integrarea în siguranță a eVTOL-urilor cu traficul aerian convențional, alimentarea bateriilor și mentenanța vehiculelor.

Francezii își propun ca taxiurile aerien electrice să fie puse în funcţiune până la Jocurile Olimpice din 2024.

Libertatea