Televizoarele inteligente rusești au fost atacate de hackeri de Ziua Victoriei. Ce mesaj au afișat

Televizoarele inteligente rusești au fost atacate de hackeri de Ziua Victoriei. Ce mesaj au afișat

Milioane de ruși au fost întâmpinați de mesaje anti-război când și-au deschis televizoarele luni dimineață ca să urmărească parada militară de la Moscova, organizată de Ziua Victoriei, relatează BBC și publicația Metro.

Descrierile programelor tv au fost piratate de hackeri anti-război în ziua în care Rusia a marcat, în plin război în Ucraina, înfrângerea nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Pe mâinile tale este sângele a mii de ucraineni și a sutelor lor de copii uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”, este mesajul care a fost afișat, în loc de informațiile despre programele difuzate, în descrierea marilor canale tv rusești, printre care Pervîi Kanal, Rossiya-1 și NTV-Plus.

Același mesaj a apărut și pe postul de televiziune pentru copii Carousel în timp ce era difuzată seria de desene animate rusești ”Masha și ursul”.

This morning the online Russian TV schedule page was hackedThe name of every programme was changed to „On your hands is the blood of thousands of Ukrainians and their hundreds of murdered children. TV and the authorities are lying. No to war” pic.twitter.com/P2uCNz8cqa

— Francis Scarr (@francis_scarr) May 9, 2022

Fosta candidată la președinția rusă Ksenia Sobchak spune că telespectatorii au văzut prima dată mesajul duminică seara, acesta continuând să fie afișat și luni dimineață, 9 mai.

Atacul hackerilor ar fi afectat clienții a cel puțin patru furnizori majori de servicii de televiziune care au în portofoliu o varietate de canale care pot fi accesate prn conexiune la internet. Astfel, este posibil ca cele mai multe dintre televizoarele inteligente și digitale din Rusia să fi fost afectate.

Trei dintre furnizori sunt deținuți de guvernul rus, în timp ce al patrulea aparține multimiliardarului Vladimir Yevtushenkov și fiului său, Felix.

„A fost efectuat un atac cibernetic pe canalele de televiziune rusești, din cauza căruia abonații ar putea avea inscripții extremiste în grila de difuzare. Acum, specialiștii noștri IT elimină prompt consecințele atacului, astfel încât abonații să poată avea acces la servicii și să vizioneze programe tv și filme cât mai repede posibil”, a transmis furnizorul MTS, deținut de familia Yevtushenkov.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: unian.ua

Libertatea