Tenismena Shuai Peng, prima discuție cu un oficial străin, de când a fost dată dispărută. Ce i-a spus președintelui CIO

Tenismena Shuai Peng, prima discuție cu un oficial străin, de când a fost dată dispărută. Ce i-a spus președintelui CIO

Președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Thomas Bach, a discutat duminică prin intermediul unui apel video cu jucătoare de tenis Shuai Peng, dată dispărută după ce a ieșit public și a acuzat un fost vicepremier chinez de viol, a anunțat CIO, citat de CNN.

„La începutul apelului de 30 de minute, Peng Shuai a mulțumit CIO pentru îngrijorarea manifestată cu privire la siguranța ei”, potrivit comunicatul emis de CIO. „Ea a explicat că este în siguranță și bine, locuiește la casa ei din Beijing, dar și-ar dori să-i fie respectată intimitatea în acest moment. De aceea preferă să-și petreacă timpul cu prietenii și familia”.

Sportiva a mai transmis că dorește să rămână implicată în tenis și a acceptat o invitație de a lua cina cu Thomas Bach și alți doi oficiali CIO, în ianuarie, înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

„Am fost ușurată să văd că Peng Shuai se simte bine, ceea ce era principala noastră preocupare”, a declarat Emma Terho, un alt reprezentat CIO prezent la discuție „Părea să fie relaxată. I-am oferit sprijinul nostru și i-am spus că ținem legătura cu ea, de fiecare dată când este convenabil pentru ea, lucru pe care, evident, l-a apreciat”.

Peng Shuai, fosta numărul 1 mondial la dublu, nu a mai fost văzută sau auzită în spaţiul public din 2 noiembrie, când a postat pe reţelele sociale din China un mesaj în care denunţa faptul că fostul vicepremier Zhang Gaoli a constrâns-o să întreţină relaţii sexuale. Mesajul ei a fost şters rapid şi subiectul blocat pentru discuţii, iar guvernul chinez şi Zhang Gaoli nu au comentat acuzaţia.

Dispariția sa a generat îngrijorare și a dus la o campanie pe rețele sociale în care sportivi, oficiali sau instituții din domeniul sportiv au cerut detalii despre sportivă folosind hashtag-ul #WhereIsPengShuai (n.r. – Unde este Peng Shuai).

Steve Simon, șeful WTA, a cerut și o dovadă mai solidă a libertății lui Peng, solicitând vineri să i se permită fie să părăsească țara, fie să vorbească în direct prin teleconferință cu el și cu nimeni altcineva prezent.

După ce presa de stat din China a publicat mai multe filmulețe sau poze cu Shuai Peng care ar arătat-o luând masa cu niște prieteni sau la un turneu de tenis pentru copii, Simon a subliniat că incertitudinile se mențin.

„Rămâne neclar dacă este liberă și capabilă să ia decizii și să ia acțiuni pe cont propriu, fără constrângere sau interferență externă”, a spus Simon.

Subiectul legat de siguranţa jucătoarei de tenis şi locul în care se află aceasta au căpătat amploare la nivel mondial pe măsură ce China se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie, pe fondul apelurilor la boicotarea evenimentului din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi a unor politicieni.

Libertatea